Maar liefst 39 cursisten, verdeeld over twee klassen, hebben het certificaat behaald van de eerste cursus Hebreeuws die de educatieve afdeling van museum Sjoel Elburg dit voorjaar heeft georganiseerd. De belangstelling om Hebreeuws te leren heeft de organisatie verbaasd. “Ongeveer een zelfde aantal dat nu geslaagd is, staat nog op de wachtlijst om te mogen starten,” zegt Huib Kuiper, secretaris van de Vrienden van de Sjoel die de cursus hebben georganiseerd. “Ik verwacht dat we in het najaar een vervolgcursus kunnen opzetten, waarna de begincursus zo snel mogelijk daarna van start gaat,” aldus Kuiper.
Druk
cursus Schrift- en klankleer van het oude Hebreeuws heeft zes lesavonden van tweeënhalf uur in beslag genomen. De cursisten kregen ook flink wat huiswerk mee. Het resultaat? “Op de laatste avond hebben we klassikaal de Hebreeuwse tekst van Psalm 1 gelezen en vervolgens woord voor woord vertaald,” licht docente mevrouw dr. A.E.M.A. van Veen-Vrolijk toe. “Het niveau van de cursisten heeft me aangenaam verrast. Het is heel snel gegaan. Ik vond het een voorrecht hier te mogen lesgeven.” Mevrouw Van Veen is als docente verbonden aan de Hogeschool van Ede en is lid van het vertaalcomité van de Statenvertaling. Haar deskundigheid werd door de cursisten geprezen.
Veel geleerd
Cursiste Ria van Ramshorst uit Elburg vindt het heel bijzonder om de Bijbeltekst nu zelf in de oorspronkelijke taal te kunnen lezen. “Het is mijn eerste kennismaking met Hebreeuws. Ik had niet gedacht dat het zo snel kon gaan. Ik vind het geweldig.” Voor Riet Bijsterbosch die naast haar zit, is het een opfriscursus: “Maar het is een goede cursus geweest met een heel goede docente. Ik heb ontzettend veel geleerd. Misschien wel net zoveel als in de twee jaar die ik op een eerdere cursus heb gezeten.”
Het educatieve programma van Sjoel Elburg omvat naast cursussen Hebreeuws ook lesmateriaal voor scholieren van het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Sjoel heeft een stadswandeling door Joods Elburg uitgegeven in de vorm van een handig boekje met plattegrond.
Museum Sjoel Elburg bestaat sinds 2008 en vertelt het verhaal van haar Joodse inwoners vanaf 1700 tot de Tweede Wereldoorlog. Het museum is gevestigd in de voormalige synagoge van Elburg. Sinds de opening hebben meer dan 35.000 mensen, waaronder veel scholieren, het museum bezocht. In 2010 is het museum uitgeroepen tot Beste Kleine Museum van Nederland.