Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Jip Wijngaarden schenkt schilderij aan Museum Sjoel Elburg

26 september 2012Als dank voor de succesvolle tentoonstelling ‘Ik vergeet jou nooit’ heeft Jip Wijngaarden het schilderij ‘Jodin uit Elburg’ aan museum Sjoel Elburg geschonken.  Het schilderij is een voorstelling van de enige Elburgse overlevende uit het concentratiekamp, de Joodse onderwijzeres van de openbare basisschool van Elburg, Anna Shapira. Het museum is bijzonder verheugd met de schenking van dit betekenisvolle kunstwerk.

Jodin uit Elburg
Het schilderij dat Jip Wijngaarden geschonken heeft, schilderde zij speciaal voor de opening van het museum in 2008. Het is een indringende voorstelling van Anna Schapira. Wijngaarden wil met de schenking haar verbondenheid met Sjoel Elburg laten blijken.  ´Die verbondenheid is er vanaf het eerste moment toen ik gevraagd werd om plaats te nemen in het Comité van Aanbeveling. Ik heb daarop direct ja gezegd want « het volk » dat eens hier in de Sjoel samenkwam,  is ook « mijn volk » geworden. Nu zij er niet meer zijn, wil ik mijn steentje bijdragen opdat zij niet vergeten worden,’ zegt Jip Wijngaarden.

Theo van Ledden, voorzitter van de Stichting Synagoge Elburg, is in zijn nopjes met de schenking : ‘In de loop der jaren is het schilderij voor veel bezoekers en vrijwilligers bij het museum gaan horen. We zouden het erg gemist hebben als het straks met het andere werk van Jip zou zijn ingepakt. Bovendien symboliseert het de verbondenheid van Jip Wijngaarden met ons museum. Daar zijn we trots op’.

Succesvolle tentoonstelling Ik vergeet jou nooit nog enkele weken te zien
De opening van de tentoonstelling Ik vergeet jou nooit is verricht door Prinses Máxima in juni van dit jaar.  Sinsdien hebben vele duizenden bezoekers de expositie bezocht  Met de titel van de tentoonstelling verwijst de kunstenares naar een Bijbeltekst uit Jesaja. Deze tekst is een belofte van trouw aan iemand die er zelf niet meer zo in gelooft, een terugkerend thema in het werk van Jip Wijngaarden. In de tekst ziet Wijngaarden echter ook een liefdesverklaring van een bruidegom aan zijn bruid. En zo is mede het Bijbelboek Hooglied, de liefdesverklaring bij uitstek, een inspiratiebron voor deze expositie. De ruim twintig schilderijen op de tentoonstelling zijn vertellend, figuratief en hebben door het uitbundige kleurgebruik een sterke emotinele lading vol hoop en verlangen.

De tentoonstelling Ik vergeet jou nooit van Jip Wijngaarden is nog tot en met 20 oktober 2012 in Sjoel Elburg te zien.