Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Kindertentoonstelling succes

ELBURG, 30 augustus 2010 –  De tentoonstelling voor kinderen in Museum Sjoel Elburg opgezet rond de herdenking van 65 jaar bevrijding is een succes. Sinds de opening op 28 april 2010 hebben al meer dan 6.000 bezoekers de expositie gezien. Vooral de introductiefilm met Jan Terlouw als verteller valt bij kinderen in de smaak. De tentoonstelling ‘De Diamant van Opa’ is nog te zien tot en met 25 september 2010.

Film met Jan Terlouw
De expositie begint met een 8 minuten durende film waarin Jan Terlouw het verhaal ‘De Diamant van Opa’ vertelt aan schoolkinderen. Zo raken de jonge bezoekers direct vertrouwd met het verhaal en de prachtige illustraties van kunstenares Ceseli Josephus Jitta. Alle 26 originele prenten uit het gelijknamige boek zijn op de tentoonstelling te zien.

Lovend commentaar
Niet alleen kinderen vinden het leuk om de kleurige illustraties uit het boek te bestuderen, ook volwassenen genieten. Kinderboekenschrijver Ruben Prins die de tentoonstelling bezocht, zei onder de indruk te zijn van de film in combinatie met de prenten.  In het gastenboek van het museum worden dagelijks tientallen lovende commentaren geschreven over het museum en de expositie.

Het verhaal De Diamant van Opa
Een waardevolle, fonkelende diamant ligt tijdens de oorlog diep weggeborgen in een kluis in Engeland. Van wie is de diamant? En: waarom komt niemand hem ophalen? Rond deze edelsteen ontspint zich het verhaal van drie Joodse mensen in bezet Nederland. Het verhaal, verteld en verbeeld in het prentenboek ‘De Diamant van Opa’, is door cineaste Pamela Sturhoofd omgezet naar film en wordt voorgelezen door kinderboekenschrijver en rasverteller Jan Terlouw.

Museum Sjoel Elburg
De kindertentoonstelling ‘De Diamant van Opa’ sluit naadloos aan bij de doelstelling van het jonge museum: de geschiedenis vertellen van de Joden in de Mediene – in de provincie – aan de hand van verhalen uit het leven van Joodse Elburgse families. Sjoel Elburg biedt daarmee een historisch perspectief voor een actueel thema: integratie en verdraagzaamheid. Vanaf de opening medio 2008 hebben al meer dan dertigduizend bezoekers uit binnen- en buitenland het museum bezocht.