Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Feest bij museum Sjoel Elburg

“Supergaaf, ik ben de 25.000ste bezoeker!”

8 juni 2010 – “Ben ik de 25.000ste bezoeker? Supergaaf. Dat had ik helemaal niet verwacht”. Michelle Kleiberg (11 jaar) is er nog helemaal beduusd van. Het bezoek aan museum Sjoel Elburg met haar klasgenootjes van de Da Costa school uit Nunspeet pakte heel anders uit dan verwacht. Met vlaggetjes, ballonnen, bloemen en een grote taart mocht de klas op de stoep van het museum staan. Toen maakte voorzitter Theo van Ledden van het museum bekend wie van de kinderen de 25.000ste bezoeker is. De hele klas vierde het feest mee.

Michelle Kleiberg houdt van geschiedenis. “Ik heb een spreekbeurt gehouden over Anne Frank en nu ben ik bezig met een werkstuk over de oorlog. Ik vind geschiedenis heel interessant en ik vind het leuk om naar de Sjoel te gaan,”zegt ze. Samen met haar vriendin Nathalie kijkt ze in het mooie boek dat ze als geschenk van het museum heeft gekregen. Dadelijk gaan ze naar de tentoonstelling De Diamant van Opa kijken, die speciaal voor schoolkinderen in de Sjoel is georganiseerd.

Onderwijs
Groepsleerkracht Chris Korteweg van de Da Costa school vindt het fantastisch dat zijn klas zo feestelijk wordt onthaald. “Het museum is heel geschikt voor kinderen in combinatie met lessen op school over de oorlog. De verhalen die hier over de Joden van Elburg worden verteld, zijn heel leerzaam. We gaan dit jaar met verschillende klassen van onze school naar dit museum,” aldus de leerkracht. Zowel voor basisscholen als voor het voortgezet onderwijs heeft museum Sjoel Elburg lesbrieven ontwikkeld. De leerlingen gaan dan heel gericht met opdrachten het museum rond en leren spelenderwijs veel over het Joodse leven en actuele thema’s zoals verdraagzaamheid en integratie.

Verwachtingen overtroffen
Precies twee jaar na de opening van het museum in 2008 is de 25.000ste bezoeker al ontvangen. Dat is veel meer dan verwacht. Bestuursvoorzitter Theo van Ledden van de Sjoel: “Het aantal bezoekers heeft onze verwachtingen overtroffen. We zijn er erg blij mee. Bij de opening waren we voorzichtig uitgegaan van misschien wel achtduizend betalende bezoekers per jaar. In twee jaar zijn zitten we al op de 25.000!” Bezoekers komen vanuit het hele land naar Elburg voor een uniek bezoek aan een museum over Joods leven in een kleine provinciestad. De voormalige synagoge is fraai ingericht en bezoekers zijn onder de indruk over de presentatie getuige de vele uitingen van waardering in het museumgastenboek. Het museum is vooral verheugd over het groeiend aantal scholen dat een bezoek aan het museum combineert met de geschiedenislessen op school.

Tentoonstelling
De tentoonstelling De Diamant van Opa begint met een film waarin Jan Terlouw het verhaal vertelt van de vervolging van de Joden in de Tweede Wereldoorlog. In het museum zijn de originele tekeningen te zien van kunstenares Ceseli Josephus Jitta. De tentoonstelling is nog te zien tot 25 september 2010. Meer informatie is te zien op de website www.sjoelelburg.nl