Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Bezoekersrecord Sjoel tijdens Monumentendag in Elburg

11 september 2010 – Tijdens de Open Monumentendag 2010 heeft museum Sjoel Elburg een dagrecord  aan bezoekers genoteerd.  Maar liefst 1.152 belangstellenden hebben zaterdag de voormalige synagoge in Elburg bezocht, wat 35% hoger is dan het vorige bezoekersrecord van 2009. Het museum had 10 extra suppoosten ingezet om de stroom bezoekers in goede banen te leiden en de vele vragen te beantwoorden. De Joodse begraafplaats was tijdens de Open Monumentendag gesloten voor het publiek vanwege de sabbat.

Overweldigend positief
“De reacties van bezoekers zijn overweldigend positief geweest”, zegt een suppoost. “Veel mensen stelden vragen over dingen die ze zagen of lazen. Ondanks de drukte namen bezoekers toch ruim de tijd om de expositie te bekijken. Veel ouders met kinderen kwamen speciaal voor de tentoonstelling De Diamant van Opa over de oorlog.“  Marijke Weterholt, die coördinator Educatie van het museum is, staat versteld hoe weinig sommige mensen eigenlijk weten van het Jodendom en dat enkelen er zelfs heel kromme opvattingen over hebben. “Daarom is het goed dat Sjoel aan de Open Monumentendag heeft meegedaan,” zegt ze.

‘Sjoel’,  Elburgs dialect?
Een bezoeker vroeg waar het woord Sjoel vandaan komt. Marijke Weterholt legde uit dat Sjoel een Jiddisch woord is dat school betekent, afgeleid van het Duitse woord Schule. “Oh, ik dacht dat sjoel Elburgs dialect is,” antwoordde de man verbaasd.  Weterholt: “Veel bezoekers vertelden na afloop van hun bezoek dat het eigenlijk een drama is dat de Sjoel geen synagoge meer is maar een museum, hoe mooi ze het nu ook vinden. Bezoekers worden echt aan het denken gezet als ze hier zijn geweest,” aldus de enthousiaste suppoost.

Nieuwe expositie
Op 8 oktober 2010 opent Sjoel een nieuwe foto-expositie van de cineast en fotograaf Willy Lindwer, die 75 zwart-wit foto’s van synagogen in Nederland zal exposeren. Sinds de opening van het museum in de zomer van 2008 zijn er meer dan 30.000 bezoekers geweest. Sjoel Elburg organiseert ook stadswandelingen voor groepen en voorziet in lesbrieven voor het basis- en voortgezet onderwijs.