Met 16.260 bezoekers in 2012 heeft Museum Sjoel Elburg het beste jaar uit de jonge geschiedenis van het museum beleefd. Het hoogste bezoekersaantal ooit betekent een stijging van 40% ten opzichte van 2011. Het hoogtepunt van 2012 is ongetwijfeld geweest de opening door Prinses Máxima van de nieuwbouw van het museum. Mede door haar bezoek is de belangstelling voor de Joodse geschiedenis van Elburg sterk toegenomen.
2012 was ook in andere opzichten een zeer succesvol jaar. In januari bracht de toenmalige staatssecretaris mevrouw M. Veldhuyzen-van Santen een bezoek aan de Sjoel. Geheel onverwacht kreeg het museum in oktober weer hoog bezoek: de Israëlische opperrabbijn Yona Metzger bezocht samen met zijn Nederlandse collega Benyomin Jacobs de chanoeka tentoonstelling en toonde zich zeer onder de indruk van het museum.
Nieuwbouw
In februari kon het museum aankondigen de langgewenste nieuwbouw te beginnen nadat de provincie Gelderland hiervoor subsidie beschikbaar stelde. Op 5 maart begon de aannemer in hoog tempo aan het karwei, dat eind mei al werd afgerond. Het museum beschikt vanaf die tijd over een prachtige tentoonstellingsruimte, die op woensdag 13 juni door prinses Máxima is geopend.
Tentoonstellingen
De eerste tentoonstelling in de nieuwe ruimte is ‘Ik vergeet jou nooit’ van kunstenares Jip Wijngaarden. Deze tentoonstelling is druk bezocht. Daarop volgt de unieke tentoonstelling ‘Chanoekia, lamp van het wonder’. Veertig prachtige chanoeka-lampen uit de collectie Verhoeven – de Jonge uit Amstelveen. Ter gelegenheid van deze tentoonstelling wordt deel 1 van de Sjoelreeks uitgegeven.
Sjoellezingen
De Vriendenstichting organiseerde in 2012 met succes twee drukbezochte Sjoellezingen: Frits Bolkestein hield in Elburg een prikkelende lezing over de huidige politieke positie van Israel. In oktober sprak Sobibor-overlevende Jules Schelvis een aangrijpende rede uit over het thema ‘Er reed een trein naar Sobibor’.
Sobibor
In 2012 is in samenwerking met de provincie Gelderland en de gemeente Elburg contact gelegd met de Poolse stad Wlodawa en het nabij gelegen vernietigingskamp Sobibor. In april is een bezoek van een delegatie van Elburg aan Polen geweest en in september in een tegenbezoek. Het is de wens van het bestuur van de Sjoel om een duurzame samenwerking tussen Elburg en Wlodawa tot stand te brengen.
Verwacht in 2013
In april 2013 opent Sjoel Elburg een nieuwe tentoonstelling van beeldend kunstenaars Marc de Klijn en Henny van Hartingsveldt uit Kampen onder de titel Volgend jaar in Jeruzalem. Met een prachtige tentoonstelling van nieuw werk nemen beide kunstenaars afscheid van Nederland want zij emigreren naar Israël. Tot die tijd is de expositie van veertig chanoeka kandelaars te zien in de nieuwe zaal.
Vrijwilligers
Dit alles is alleen mogelijk dankzij de grote betrokkenheid van ruim honderd vrijwilligers, die actief zijn als bestuursleden, beheerders, suppoosten, gidsen en educatief medewerkers. Zij maken het mogelijk dat de doelstelling van Museum Sjoel Elburg wordt gerealiseerd: het doorgeven van de verhalen over de verdwenen joodse gemeenschap van Elburg, het verhaal van integratie en tolerantie.
Elburg, 8 januari 2013