Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Vrijwilligers!

We weten het allemaal: zonder vrijwilligers zou er geen Museum Sjoel Elburg zijn. Zij zijn de olie waarop de museummachine draait, om het maar even oneerbiedig te zeggen. Van dinsdag tot en met zaterdag bemensen vrijwilligers Museum Sjoel Elburg. In weer en wind, door dik en dun.

Beheerders openen de deur en plaveien zo de weg voor de suppoosten die kaartjes verkopen, de telefoon opnemen, bezoekers welkom heten, enig gidswerk verrichten als daarom wordt gevraagd en de film aanzetten. En niet te vergeten het bordje ‘open/gesloten’ op de juiste manier in het kozijn hangen. Ook bieden ze dorstigen een glaasje water aan als daar behoefte is of wijzen ze de kraan waar mensen hun fles kunnen vullen. En vragen met zachte en beleefde stem of de bezoekers hun tas in de kluisjes willen opbergen en geven attent aan als die tas vergeten dreigt te worden als de bezoekers weer vertrekken.

Rooster
Het rooster dat Rijk van de Poll rondstuurt, is werkelijk indrukwekkend. Op een van de warmste dagen van het jaar loop ik een dagje mee als suppoost: woensdag 24 juli. Marry en Jaco Bos uit Nunspeet zijn van 11.00 tot 14.00 uur suppoost. De eerste bezoeker is een vriendelijke oma uit Wekerom met haar kleindochter en kleinzoon een uitgebreide ronde maakt. Als ze de ronde hebben gemaakt, koopt de zeventienjarige Rick een sjofar. Hij weet dat de ramshoorn 100 tonen heeft en wil ermee gaan oefenen. Ik twijfel er niet aan of dat gaat lukken, want Rick speelt orgel, keyboard, gitaar en djembé. Vervolgens raak ik in gesprek met het echtpaar Arthur en Carla Vis uit Amstelveen dat lovend is over Museum Sjoel Elburg.

Medienewand
Intussen zie ik dat Jaco kaartjes verkoopt aan een stroompje binnentredende bezoekers, van wie de een meer en de ander minder last heeft van de warmte. Een stel is al vaker geweest en komt speciaal voor de tentoonstelling Sjier Hasjiriem. Een mevrouw uit Tilburg werd door haar zus geattendeerd op de expositie van Feico Hajonides en Jackie Howard – ze brengt twee uur door in het museum en beluistert ingespannen de verhalen. Via de medienewand laat ze zich informeren over de stand van zaken van de joodse gemeenschap in haar woonplaats.

Welkom
De ochtendsuppoosten worden afgelost door het middagteam dat bestaat uit Bettie Vaessen en Fred Peters. En aan het einde van de dag, rond 17.00 uur, komt de beheerder afsluiten. In de laatste mailing stelt Rijk van de Poll: ‘We zijn erg blij dat zich af en toe nieuwe suppoosten aanmelden. Dit maal mogen we verwelkomen mevrouw Diny Beijersbergen. Zij heeft al een paar keer meegelopen met dienstdoende suppoosten en is er nu klaar voor om als gastvrouw te gaan meedraaien.’ Na deze dag kom ik tot de conclusie dat iedereen elk op eigen wijze hard nodig is voor Museum Sjoel Elburg: beheerders, suppoosten, besturen en vrienden, werkgroepen, commissies en ICT’ers en alle anderen die ik vergeet te vermelden. Laten we ons met elkaar blijven inspannen om zoveel mogelijk bezoekers naar Museum Sjoel Elburg te krijgen. (Tekst en beeld: Marie Verheij)