Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Verhalen vertellen werkt verbindend

In de wereld van historici, in educatieve programma’s en herdenkingsrituelen is een steeds belangrijker plaats weggelegd voor verhalen. Persoonlijke verhalen laten ons ervaren hoe mensen vroeger leefden en wat hen met ons verbindt. Er blijken verrassend veel overeenkomsten te zijn tussen een burger uit 1672 of een burger uit 2024.

Ook bij Museum Sjoel Elburg zijn verhalen kostbaar. Het museum presenteert zich als een verhalenmuseum. Hier worden de verhalen verteld over de geschiedenis van joden in Elburg en de mediene. Centraal staan de verhalen over het (on)gewone dagelijkse leven van joodse families die vanaf 1700 in Elburg hebben gewoond. Ze heetten bijvoorbeeld Beem, Cohen, Förster, De Hond, De Lange, Wolff…. En dankzij de verhalen en de voorwerpen die in ons museum te bezichtigen zijn, weten we hoe zij leefden (zie bijvoorbeeld op de foto de familie Wolff in de achtertuin van de woning aan de Jufferenstraat).

Mediene
‘Mediene’ kan voor velen een onbekend woord zijn. Het woord komt uit het Nederlands-Jiddisch en is als naam gegeven aan alle joodse kehillot (gemeenschappen) in Nederland buiten Amsterdam, het historische centrum van de Nederlandse joden. In Elburg woonde ook een joodse gemeenschap, vandaar dat er in Museum Sjoel Elburg de verhalen worden verteld over de geschiedenis van joden in de mediene.

Video
'Verhalen houden de joodse gemeenschap hier levend’ – luidt de boodschap van een videofilmpje uit 2016 over ons eigen museum, gemaakt door Stichting Van Betekenis voor Omroep Gelderland, met gedreven vrijwilligers aan het woord die anno 2024 geen onbekenden voor ons zijn: SVB 01359 MUSEUM SJOEL ELBURG VIDEO - YouTube