Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Uw volk, Mijn volk

Uw volk, Mijn volk
Overzichtstentoonstelling van Yanneke Wijngaarden

Van 6 juni tot en met 29 augustus 2008 vindt in Museum Elburg een overzichts-tentoonstelling plaats van Yanneke Wijngaarden (1964). Op de expositie worden behalve schilderijen ook een aantal etsen, schetsen en ruimtelijke objecten tentoongesteld.

Yanneke Wijngaarden in haar atelier in FrankrijkYanneke Wijngaarden
Yanneke is bij veel mensen beter bekend als Jip Wijngaarden. Onder die naam speelt zij in de jaren ‘80 Anne Frank in het toneelstuk en de film Het Dagboek van Anne Frank. In de loop van de jaren ’90 ontwikkelt Yanneke zich als kunstenaar.

Museum Elburg en Sjoel Elburg
Vanwege haar grote betrokkenheid bij het joodse volk en de sjoa heeft Yanneke Wijngaarden als kunstenaar zitting in het Comité van Aanbeveling van Sjoel Elburg. Sjoel Elburg is een nieuw museum over joods leven in de provincie in de voormalige synagoge van Elburg.
De tentoonstelling Uw volk, Mijn volk in Museum Elburg sluit thematisch goed aan bij de nieuwe presentatie in Sjoel Elburg. Beiden zullen daarom op vrijdag 6 juni 2088 officieel worden geopend door de heer C. Cornielje, Commissaris van de Koningin van Gelderland.

Jodin uit Elburg
Yanneke schildert veel mensen, gezichten vooral. Zoals op hetschilderij Jodin uit Elburg dat geïnspireerd is op Anna Schapira, één van de weinige joodse Elburgers die de oorlog Jodin uit Elburg, geïnspireerd op juffrouw Anna Shapira, legt de verbinding tussen Sjoel Elburg en de expositie heeft overleefd. Met grote ogen kijkt ze de beschouwer aan, hoofd ietsgebogen, geplaatst voor een goudgele achtergrond met florale motieven die associaties oproept met de traditionele iconen uit de oost-christelijke kunst. Ze heeft iets ondoorgrondelijks, iets tijdloos, iets dat verwijst naar de Onzichtbare. Het schilderij getuigt van Yanneke Wijngaarden’s voortdurende aandacht voor het individueel menselijke: geboren uit overdenking nodigt het uit tot overdenking.

Expositie:
Uw volk, Mijn volk Overzichtstentoonstelling van Yanneke Wijngaarden 6 juni tot en met 29 augustus 2008, Museum Elburg dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 – 17.00 uur ”

combikaarten voor Sjoel en Museum Elburg zijn verkrijgbaar aan de kassa

www.yannekewijngaarden.nl