Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Gefeliciteerd: U bent de 10.000 ste

Voorzitter Kees van den Boogert van de Vrienden van het museum verwelkomde mevrouw Kerremans en haar vriendin hartelijk in de voormalige synagoge. “We zijn heel blij met uw belangstelling voor dit prachtige monument voor Joods Elburg. Door de verhalen levend te houden hopen we onze bezoekers te laten zien Joodse mensen hier sinds 1685 hebben gewoond en gewerkt,” aldus Van den Boogert.

Mevrouw Kerremans en haar vriendin mevrouw Scholten zijn diep onder de indruk van wat zij in de Sjoel hebben gezien. “Ik wist toch wel aardig wat van het Joodse geloof en de gebruiken, maar ik heb weer heel wat bijgeleerd vandaag. Bijvoorbeeld over de begrafenisgewoonte om zand uit het Heilige Land in de kist te doen. En dat een kist waarin Joodse mensen worden begraven niet wordt gespijkerd.” Ze zijn vast van plan om terug te komen, “maar dan neem ik al mijn familieleden mee hoor. Ik vind het echt geweldig,” aldus een enthousiaste mevrouw Kerremans.

Belangstelling groter dan verwacht
Tienduizend bezoekers sinds de opening op 7 juni 2008 is meer dan het museum op had durven hopen. De Sjoel is een groot succes. Dat vertaalt zich niet alleen in harde bezoekcijfers, vooral in de waardering. Veel bezoekers nemen de moeite een persoonlijke boodschap in het gastenboek te schrijven. “Indrukwekkend, mooi, aangrijpend, boeiend, veel te zien” zijn veelgelezen commentaren.

Veel bezoekers uit het hele land komen speciaal voor het nieuwe Joods museum naar Elburg. Een bezoek aan het kleine intieme museum is uitstekend te combineren met een wandeling door Joods Elburg. Vooral de prachtige begraafplaats gelegen op de oostelijke stadswal van Elburg waar 109 grafzerken staan, is een bezoek waard. Naast reguliere bezoekers heeft het museum ook een interessant educatief programma met lesmateriaal voor scholieren en studenten. Steeds meer wordt de Sjoel opgenomen in de lesprogramma’s over godsdienst en maatschappijleer.

Plannen voor de toekomst heeft het nieuwe museum volop. De vrouwenvleugel moet nog een definitieve expositie krijgen en Sjoel wil de studiezaal op de eerste verdieping inrichten met computers en een bibliotheek voor studenten.