Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

TV opnamen voor EO in Sjoel Elburg

Elburg, 15 maart 2011 – De EO televisie heeft opnamen gemaakt in Joods Elburg voor het programma ‘Nederland Zingt op Zondag’,  dat op zondagmorgen 20 maart 2011 om 09.00 uur zou worden uitgezonden. Een nieuwe uitzenddatum is vastgesteld op 15 mei 2011. In het programma ontmoet ds. Arie van der Veer de Zwollenaar Wayne Dieleman, die Joodse voorouders blijkt te hebben. Over zijn bizarre familiegeschiedenis schreef Wayne het boek ‘Mijn verloren familie’.
Tegen het indrukwekkende decor van de kleine Joodse begraafplaats van Elburg en in het museum Sjoel Elburg,  vertelt Wayne Dieleman over zijn eigen zoektocht naar onvermoede Joodse wortels.

Het verhaal van Wayne Dieleman
Wayne wordt als baby geadopteerd door een christelijk boerenechtpaar. Samen met zijn halfbroer Michael, die ook geadopteerd is, heeft hij een gelukkige jeugd op de boerderij. Toch brengt de adoptie veel pijn teweeg en Wayne heeft lange tijd last van verlatingsangst.
Maar zijn verhaal gaat verder. Wayne ontdekt dat zijn biologische moeder nog vijf andere kinderen heeft gekregen en dat hij Joods is. Hij gaat op zoek naar zijn wortels en naar zijn Joodse voorouders. Een speurtocht met grote gevolgen.
In Sjoel Elburg spreekt Wayne met ds. Arie van der Veer over de zoektocht naar zijn familie. Wayne is verbijsterd als hij ontdekt dat bijna zijn hele voorgeslacht in de Tweede Wereldoorlog om het leven is gebracht. Op de Joodse begraafplaats vertelt Wayne hoe hij omgaat met de rouw om zijn familie.
In verband met zijn ziekte is de uitzending van 20 maart a.s. voorlopig de laatste aflevering waaraan ds. Arie van der Veer zelf meewerkt.