Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

‘Sjtetl in de stad’ geopend door mevrouw Asscher-Vonk

Een bescheiden aantal bezoekers was woensdag 1 oktober verzameld in de oude synagoge van Elburg voor de opening van een nieuwe tentoonstelling met foto’s van de chassidische joodse gemeenschap in Antwerpen. De opening, die gepaard ging met lezingen over de samenstelling van de tentoonstelling en over samenwerking tussen het Joods Historisch Museum (JHM) en Museum Sjoel Elburg, had een intieme sfeer die past bij het werk van de fotograaf Dan Zollmann. 

De openingshandeling werd verricht door Prof. mr. Irene Asscher-Vonk, emeritus hoogleraar Arbeids- en Sociaal Verzekeringsrecht, maar vooral aanwezig in haar hoedanigheid als voorzitter van de Museumvereniging. De handeling waarmee de tentoonstelling werd geopend, bestond uit het tekenen van de eerste kaart waarop bezoekers hun indrukken van de fototentoonstelling achter kunnen laten.

Voorafgaand aan de opening verzorgde mevrouw Asscher een (korte) lezing over het belang van samenwerken tussen musea, zoals bij deze tentoonstelling is gebeurd, doordat deze eerder was te zien in het Joods Historisch Museum. Mevrouw Mirjam Knotter, conservator van het JHM, vertelde hoe de tentoonstelling tot stand is gekomen, met een soms bijzondere zoektocht naar voorwerpen die bij de afbeeldingen van de chassidische joden passen.

De lens van Dan Zollmann heeft het dagelijkse leven van de vrome geloofsgemeenschap in het hart van de stad Antwerpen op intrigerende wijze vastgelegd. De voor buitenstaanders gesloten gemeenschap komt zo dichtbij en wordt op nog niet eerder vertoonde wijze inzichtelijk gemaakt tijdens de tentoonstelling.

De tentoonstelling ‘Sjtetl in de stad’ is te zien in Museum Sjoel Elburg tot maart 2015.
===========================================================================
Foto’s en tekst Museum Sjoel Elburg (Mart-Jaap van Leeuwen)