Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Sjoel biedt vertelconcerten aan tijdens Vestingval

Op vrijdag 26 mei om 19:00 en om 20:30 uur biedt Museum Sjoel Elburg vertelconcerten aan van het duo Wilde Eend. Deze vertelconcerten zijn vrij en kosteloos te bezoeken en worden aangeboden door de Stichting Vrienden van Museum Sjoel Elburg ter ere van het vijftienjarig bestaan van Museum Sjoel Elburg.

De vertelconcerten worden uitgevoerd door het duo Wilde Eend met Gottfrid van Eck als
verteller en klarinettist, en Juul Beerda als accordeonist. Wilde Eend bestaat sinds 1998 en heeft zich gespecialiseerd in joodse muziek en verhalen. Hun verhalen zitten vol wijsheid en humor, ernst en lichtvoetigheid. Hun sprankelende muziek raakt een snaar; het is plezier om bij te huilen, verdriet om op te dansen.

Feesten
Tijdens de vertelconcerten komen de verhalen van drie joodse feesten (Poerim, Pesach en Chanoeka) en muziek opnieuw tot leven. Poerim, Pesach en Chanoeka kunnen in twaalf woorden worden samengevat: vijand wil ons Joden doden. Dat mislukt. Laten we feesten. Eet smakelijk! Precies zoveel woorden als er stammen van het volk Israël waren. Het is een humoristische manier om met ellende en vervolging om te gaan.

Op het leven!
Joden willen het leven vieren, omdat het telkens opnieuw bedreigd kan worden. Daarom roepen ze tijdens een feest of het uitbrengen van een toast: Lechajim! Op het leven! De drie genoemde feesten worden nog altijd en wereldwijd door joden gevierd, met de nodige verhalen, muziek en feestelijke gerechten.

Vestingval
Na afloop is er tegen betaling een drankje te nuttigen in het voor deze gelegenheid zogeheten Vestingvalcafé. Dit is het barretje dat grenst aan de kloostertuin. De vertelconcerten vinden plaats binnen de omlijsting van Vestingval, dat van 17 tot en met 27 mei 2023 plaatsheeft.

Klik hier voor meer informatie over het duo Wilde Eend. Welkom!