Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Schilderijen van de hoop

Schilderijen van spreker, schrijver en kunstenaar Otto de Bruijne die tot en met 28 augustus 2021 in Museum Sjoel Elburg te zien zijn, samen met werk van keramiste Heather Douglas, tonen visioenen van de profeten Ezechiël en Zacharia. Tegen achtergronden van gitzwarte decors gloort het licht van herrijzenis en hoop.

Toen de coronacrisis in maart 2020 uitbrak, keerden De Bruijne en zijn echtgenote terug van hun gebruikelijke overwintering in Spanje. Normaliter tekent hij zijn ontwerpen in Spanje en schildert hij deze thuis in zijn atelier uit. Maar vorig jaar werd alles anders: spreekbeurten en andere verplichtingen werden gecanceld. Daardoor kreeg De Bruijne ruimschoots de tijd om te schilderen voor de tentoonstelling “Lichtdragers”, waarvoor hij samen met Heather Douglas was ingeroosterd. En dat deed hij dan ook, van negen tot vijf met hier en daar een pauze. Hij blikt terug op een vruchtbare periode. Zeventien van de 27 werken die in Museum Sjoel Elburg te zien zijn, kwamen in 2020 tot stand.

Donkere periode
Voor de expositie “Lichtdragers” richtte De Bruijne zich op de ballingschap van het joodse volk ten tijde van de profeet Ezechiël. “Het is donkere periode in de geschiedenis van Israël. Toch zie je bij de profeten Ezechiël en Zacharia heel veel hoop doorschemeren. Het huidige jodendom in Europa dat geplaagd werd en wordt door antisemitisme mag zich hierdoor gesterkt weten”, vertelt hij.

20.000 stippen
“In een aantal hoofdstukken van Ezechiël kijk je als het ware vanuit een put naar boven en zie je de hemel oplichten. Dit is het dal van de dorre doodsbeenderen. In mijn werk verbind ik dat met Auschwitz als het allerbelangrijkste momentum in de geschiedenis. Op mijn schilderij heb ik 20.000 stippen geschilderd – die samen de zes miljoen omgebrachte joden verbeelden. Ieder puntje is een asvlekje, een botje, een stukje vlees - een mens. Zij gaan door zeven schoorsteenpijpen heen (Auschwitz) en de rook wordt de zevenarmige kandelaar.”

Omslag
Tegen het decor van gitzwarte achtergronden krijgt Ezechiël indrukwekkende visioenen. Als kunstenaar verbeeldt De Bruijne de ervaring van de profeet dat die dwars door de put, het dal van de doodsbeenderen en de vernietiging van zijn volk en cultuur heen, mag kijken naar het beloftevolle licht van de toekomst. Al zijn schilderijen gaan dan ook over de omslag van donker naar licht, van oud naar nieuw, van dood naar levend water, van een puinhoop naar een nieuwe tempel.

Veelzijdig
Otto de Bruijne is beeldend kunstenaar, schrijver en theoloog. Als spreker, schrijver en schilder presenteert hij op een creatieve en inspirerende manier Bijbelse thema’s. Na zijn veertigste, vanaf 1992, richtte De Bruijne zich naast het spreken en schrijven bijna volledig op het schilderen en de beeldende kunst.

Inspiratie
Zijn schilderijen zijn contrast- en kleurrijk, grafisch, symbolisch en verhalend. “Ik put inspiratie uit de werken van kunstenaars als Joan Miró, Marc Chagall en Mordecaï Ardon, die ook symbolisten, coloristen en verhalenvertellers waren. Zij vertellen een verhaal en gaan daar symbolisch mee om. Ze hanteren ‘pictogrammen’ om het verhaal vorm te geven. Bovendien werden ze met kleur. Chagall blijft dichtbij het Bijbelse verhaal en dat maakt hem voor mij zo bijzonder.”

Masoniet en acryl
Van de (zwart-wit) tekeningen die hij in Spanje maakte, liet De Bruijne er twaalf op aluminium platen printen – te zien in Elburg. Negen schilderstukken maakte hij op doek, vijf op masoniet (hardboard), het liefst vierkant, “waardoor je meteen alle kanten uit kan.” Met acrylverf – hij hanteert daarbij gemengde technieken: grafisch met scherpe lijnen, sterke contrasten en zorgvuldig uitgekozen vormen. “Ik werk symbolisch – zo kan de mens voor mij een veertje, icoontje of andere vorm voorstellen.” Daarnaast zijn er nog een paar kleinere werken te zien.

Lezingen
De voor woensdag 7 april 2021 geplande lezingen door Otto de Bruijne over de tentoonstelling ‘Lichtdragers’ kunnen door de ‘coronamaatregelen’ helaas niet doorgaan. Het alternatief is een lezing via een livestream op 7 april om 15.00 uur. De livestream wordt uitgezonden via de facebookpagina van Museum Sjoel Elburg: https://www.facebook.com/sjoel.elburg/, met de mogelijkheid tot interactie tussen luisteraars en presentator.
Aanmelding is noodzakelijk via info@sjoelelburg.nl. De toegangslink wordt op 7 april toegezonden. De kosten bedragen € 5,- pp, over te maken op rekening
NL 48 RABO 0115 5142 60 van penningmeester Sjoel Elburg.