Auteur: door Bert-Jan Lukje | vrijdag 28 september 2012 | 07:00
De botter kiest rond tien voor vier het ruime sop. Twee Polen nemen nog snel even een foto en springen aan boord.
Ze maken deel uit van een Poolse delegatie uit Wlodawa, die Elburg bezoekt om extra kennis op te doen.
De zeskoppige delegatie uit Polen bracht de afgelopen dagen door in Elburg. Het is een tegenbezoek. De gemeente Elburg bracht in april van dit jaar een bezoek aan Wlodawa. “Op verzoek van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten, met de vraag of we contact wilden leggen. We kunnen samen leuke dingen doen. De lijntjes zijn gelegd”, aldus burgemeester Frans de Lange.
De Poolse gasten brachten onder andere een bezoek aan de Sjoel, de brandweerkazerne en het Nuborgh College. “Het zou mooi zijn om de twee kenniscentra bij elkaar te brengen. Hopelijk wil de provincie daar ook in mee gaan. Zodat we een uitwisselingsproject tot stand kunnen brengen”, legt De Lange de mogelijke samenwerking tussen twee scholen in beide gemeenten uit. “Bij het bezoek aan het Nuborgh College viel te zien dat het thema Tweede Wereldoorlog en de Holocaust nog vaak voorkomt in de lessen. Zij hebben het kamp Sobibor in de gemeente liggen. Daar doen ze ook nog veel wetenschappelijke studies naar.”
De delegatie uit Polen heeft belangstelling voor de Sjoel, de synagoge van Elburg, en het succes van dit Joodse verhalenmuseum. “Wij hebben tijdens ons bezoek ook het museum daar bezocht. Daar komen wel veel mensen omdat ze Sobibor, dat op vijf kilometer afstand ligt, bezoeken. Maar het kan nog veel beter, ze hebben er niet echt kaas van gegeten. Dat klinkt onvriendelijk, maar daar komt het wel op neer. Ze willen er meer kwaliteit aan toevoegen. Ze willen er wat van leren”, geeft De Lange aan.
De burgemeester van Wlodawa, de directeur van het museum en twee schooldirecteuren kijken dan ook oplettend rond in de Botterwerf. Aandachtige blikken zijn er bij de verhalen van Siem Stuiver en Bert Beekman. Er worden foto’s genomen van de vorige week binnengekomen EB18, de volgende botter die de Botterstichting met een leerproject gaat restaureren. “Dit is wel uniek. Dit kennen ze helemaal niet. De gemeente Wlodawa ligt dicht bij Wit-Rusland. Dat is nog een gesloten land. Er is nog geldgebrek om de ambities te verwezenlijken. De ideeën zijn er wel, maar de uitvoering ligt gecompliceerd door het gebrek aan middelen. We doen geen ontwikkelingswerk, maar we dragen bij aan het vergroten van de mogelijkheden aldaar”, denkt De Lange.
Bronvermelding: De Stentor Veluwe Noord, 28 september 2012