Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

‘Niet wegkijken, er is geen tijd te verliezen in aanpak antisemitisme’

In een lezing, georganiseerd door de Vrienden van Museum Sjoel Elburg, vertelde journalist en schrijver Niek van der Oord donderdagavond 2 mei in Elburg het levensverhaal van zijn moeder Jenny Stern.

Toen zij in kamp Westerbork verbleef, werkte Jenny buiten het kamp op boerderij Schattenberg waar zij op het land aardappels moest rooien (foto). Uiteindelijk heeft dat haar geholpen om te kunnen ontsnappen. Haar ouders en jongste zusje Leny werden op transport gesteld naar vernietigingskamp Sobibor waar ze drie dagen later werden vergast. Leny (foto) schreef bijgaand briefje vanuit Westerbork aan haar vader (foto).

Waakzaamheid
Het verhaal van Niek van der Oord maakt weer eens helder dat ook vandaag de dag waakzaamheid geboden blijft. Eurocommissaris Frans Timmermans zei over het gevaar van antisemitisme het volgende: ‘Wij kunnen niet toestaan dat onze samenleving aan collectief geheugenverlies lijdt. Wij moeten ervoor blijven zorgen dat de jongere generaties zich hiervan bewust zijn en weten hoe zij Europa's boze geesten kunnen uitdrijven.’

Oproep
Ook de oproep in een opiniestuk in De Telegraaf van ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers, vrijdag 3 mei, doet ertoe. ‘De aanpak van antisemitisme moet prioriteit krijgen binnen de Europese Unie. Kijk niet weg, er is geen tijd te verliezen.’ Segers deed dit met het oog op de Europese verkiezingen op donderdag 23 mei.