De Elburgse historicus Bep de Waard-Ruys, tevens lid van onze tentoonstellingscommissie, reikte eind september het eerste exemplaar van de Fietsgids Joodse onderduiklocaties op de Noordwest-Veluwe uit aan Hermien, een kleindochter van “Mie van de Sluze”.
Dat gebeurde bij de Gelderse Sluis. Hermien (links op de foto) is een dochter van Jan Dekker en een kleindochter van Mie van de Sluze, de vrouw die tijdens de oorlog 23 onderduikers onderdak verleende, onder wie vier joden. Jan Dekker en zijn vrouw Batje wonen nog steeds bij de sluis, zij het in een nieuwe woning. Het oorspronkelijke sluiswachtershuis is halverwege de jaren negentig gesloopt. Jan is de jongste van zeven kinderen van Mie van de Sluze. Journalist Olger Koopman van de Stentor fietste met Bep de Waard langs een aantal onderduiklocaties en schreef daarover dit artikel.
4 euro
De gids bevat twee fietsroutes vanuit Museum Sjoel Elburg. De noordelijke route gaat naar Oosterwolde, Oldebroek en Noordeinde en beslaat een totale lengte van ongeveer 45 km. In de zuidelijke route zijn Doornspijk, Nunspeet, Vierhouten en ’t Harde opgenomen. De totale lengte van deze route is 52 km. Het boekje is voorzien van foto's en korte verhalen over de onderduikers en andere oorlogsgerelateerde plekken langs de route. De gids is tegen betaling van 4 euro verkrijgbaar bij Museum Sjoel Elburg.
Klik hier voor meer informatie over de fietsgids. En hier voor Mie van de Sluze.
Op de nieuw toegevoegde kennisbank op onze website is veel informatie te vinden over de onderduiklocaties.