Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Mazzel Tov on tour

Op verzoek van Ruud van Henten, beleidsmedewerker Cultuur & Erfgoed van de gemeente Elburg hebben vrijwilligers van Museum Sjoel Elburg een documentaire gemaakt over onderduik op de Noordwest Veluwe. Op maandag 28 november jl. is deze documentaire, MAZZEL TOV geheten, gepresenteerd in verpleeghuis De Voord te Elburg.

De achterliggende gedachte is: veel mensen kunnen zelf niet naar het museum, dus komt het museum bij hen. De documentaire zal in beginsel vooral in verzorgingshuizen worden vertoond, al zouden ook schoolgaande jongeren een prima doelgroep kunnen vormen.

Inmiddels is de documentaire op 3 mei jl. vertoond in woonzorgcentrum De Hullen te Oldebroek en op 9 mei jl. in het wijkontmoetingscentrum Hart van Thornspic in Doornspijk. Met name in Doornspijk was de belangstelling groot en zat de recreatiezaal helemaal vol. Na de documentaire vertelde Willem van Dijk nog aan de hand een koffer vol objecten over joodse rituelen.

De beide presentaties waren een groot succes. De veelal oudere aanwezigen haalden naar hartenlust herinneringen op over die barre jaren gedurende de Tweede Wereldoorlog. Presentatrice Bep de Waard – Ruijs wist velen over te halen hun soms aangrijpende verhaal te doen.

Op die manier kwam een schat aan informatie over onderduik - met name van joden - in onze regio boven tafel.’Voldoende om een tweede documentaire te maken’, verzuchtte één van de aanwezige vrijwilligers.

In de loop van het jaar zal de documentaire ook worden vertoond in woonzorgcentrum Mariposa op ’t Harde en voor de tweede keer in verpleeghuis De Voord te Elburg.