Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Lezing Philip Bialowitz over kamp Sobibor

Sobibor overlevende Philip Bialowitz (1929) geeft op vrijdag 5 september a.s. een bijzondere lezing in de Ichthuskerk, Vrijheidsstraat 1, Elburg.
Bialowitz werd als tiener gedeporteerd naar het vernietigingskamp Sobibor en was betrokken bij de  opstand in het kamp. Hij vertelt zijn indrukwekkende verhaal tijdens een bijeenkomst georganiseerd door Museum Sjoel Elburg. De inloop met een kopje koffie is vanaf 19.30 uur. De lezing begint om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 21.30 uur. 

De lezing van Philip Bialowitz wordt muzikaal omlijst door de bekende zangeres Lucette van den Berg met  begeleiding van gitarist Erik Poorterman. Zij brengt jiddische liederen ten gehore die passen bij het thema van de avond.

Philip Bialowitz is 13 jaar als hij wordt gedeporteerd naar Sobibor. In het kamp  legt hij ook contact met joodse medegevangenen uit Nederland. Op 14 oktober 1943 is hij betrokken bij de opstand van de gevangenen in Sobibor. Samen met zijn broer Simcha weet hij te vluchten. Na de oorlog vestigt hij zich in de Verenigde Staten. Zijn levensverhaal schrijft hij op en dat wordt als boek uitgegeven: “A Promise at Sobibór: A Jewish Boy’s Story of Revolt and Survival in Nazi-Occupied Poland”.

Tijdens de herdenking van de opstand in Sobibor op 14 oktober 2013 is er door de delegaties van de provincie Gelderland en de gemeente Elburg contact gelegd met de heer Bialowitz. Op uitnodiging van de provincie Gelderland en de Stichting Sobibor brengt hij begin september een bezoek aan Nederland. Hiermee gaat een lang gekoesterde wens van de heer Bialowitz in vervulling. Hij wordt op 5 september ‘s middags ontvangen door het gemeentebestuur van Elburg. Daarna brengt hij een bezoek aan Museum Sjoel Elburg en de Joodse begraafplaats.

De lezing is een unieke kans om uit de mond van een van de laatste overlevenden van de opstand in Sobibor te horen wat zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in dit vernietigingskamp afspeelde en over zijn bijzondere contacten met joodse medegevangenen uit Nederland. Na de lezing is er  gelegenheid om aan Philip Bialowitz vragen te stellen.

Het bestuur van de Stichting Synagoge Elburg nodigt iedereen van harte uit de lezing van de heer Bialowitz bij te wonen.