Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Katja Happe houdt Sjoellezing in Elburg

Op uitnodiging van de Vrienden van Museum Sjoel Elburg verzorgt Katja Happe op donderdag 29 september 2022 de Sjoellezing onder de titel ‘Veel valse hoop – over de waarde van herdenken’. Ze laat ons onder meer zien wat de Nederlandse regering in Londen deed om het lot van Joden te verlichten.

Met ‘Veel valse hoop – over de waarde van herdenken’ neemt Katja Happe ons mee naar de geschiedenis van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Nederlands en internationaal perspectief. Ze laat ons niet alleen zien wat de Nederlandse regering in Londen deed om het lot van de Joden te verlichten maar ook gaat zij in op de betekenis van internationale Joodse hulporganisaties. En welke specifieke maatregelen trof de nazitop in Berlijn voor Nederland?

Ladelund
Dr. Katja Happe is directeur van het voormalige kamp Ladelund, dat als buitenkamp van concentratiekamp Neuengamme diende. Na de razzia van Putten in 1944 werden meer dan honderd mannen in Ladelund vermoord. Op zaterdag 1 oktober 2022 heeft in Putten de jaarlijkse herdenking van de razzia plaats. Happe spreekt over beide gebeurtenissen en stelt de betekenis en de waarde van herdenken aan de orde.

Proefschrift
Katja Happe (1970) studeerde geschiedenis, germanistiek en pedagogiek in Siegen en Groningen. Haar proefschrift uit 2006 gaat over Duitsers in Nederland in de periode 1918-1945. Van 2012 tot 2017 was zij verbonden aan een onderzoeksprogramma over de Jodenvervolging in Nederland van de Universiteit Freiburg. In 2019-2020 bekleedde Happe de Cleveringaleerstoel in Leiden.

Gegevens Sjoellezing
Plaats: De Haas – restaurant en zalencentrum, Jufferenstraat 21 te Elburg (ruime parkeermogelijkheden op het Schootsveld aan de Zwolscheweg)
Datum: Donderdag 29 september 2022, aanvang 19.30 uur
De toegang is gratis. Vanwege de kosten wordt er na afloop een collecte gehouden.

Beeld: Nadine Heggen