Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Oldebroek – Kerkstraat 2 – A. van Enk

In 1943 duiken Mozes en Sophie Bouwman-Prins uit Haarlem onder bij Ab en Willempje van Enk-van Dijk, Kerkstraat 2. Hun kinderen Jons en Koosje zijn elders ondergebracht. Op 16 februari 1944 ziet mevrouw Van Enk Duitsers aankomen. Mozes Bouwman is net gaan wandelen, zijn vrouw Sophie doet haar middagdutje. Willempje aarzelt geen moment, maakt Sophie wakker en stuurt haar naar de schuilplaats. Vlug strijkt ze de dekens glad. Al snel komt een van de Duitsers naar boven. Hij vraagt niets, maar kijkt wel in alle slaapkamers. Daarna vertrekt hij weer. Een verkenning?

In de nacht van 13 op 14 maart 1944 doen de Duitsers opnieuw huiszoeking bij de familie Van Enk. Ze zijn met z’n dertienen. Het hele huis wordt grondig doorzocht. Anderhalf uur duurt dat. Op zolder breken ze verschillende planken weg. Bij een schuin dak houden ze op, ze nemen aan dat daar niets meer achter zit. Tot grote opluchting van de familie Van Enk, want daar is de schuilplaats van Mozes en Sophie. Deze geheime plek is gemaakt door timmerman Henk van de Ziel uit Doornspijk. Om praatjes in het dorp te voorkomen, heeft Van Enk geen Oldebroeker timmerman voor dit karwei gevraagd.
De Duitsers arresteren Ab van Enk en hij wordt meegenomen naar het Huis van Bewaring in Arnhem. Daar wordt hij verhoord en pas na een week weer vrijgelaten.

Sophie is zwanger en er wordt gezocht naar een veilig onderduikadres om te bevallen. Eind juli duikt ze samen met Mozes onder bij de familie Van Linschoten in Utrecht. Daar bevalt ze op 2 september van een zoon. Hij wordt Albert Dick Thomas Franklin genoemd. Roepnaam Ab, net als hun gastheer in Oldebroek.

De familie Bouwman-Prins overleeft de oorlog in Utrecht.

Bronnen:

  • Wentzel, Gé, Veluws oorlogsdagboek (Berkel Rodenrijs 1972)
  • Yad Vashem Database