Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Oldebroek – Bovenstraatweg 38 – R. Spronk

De Haarlemse ijzerhandelaar Max Paardebek duikt vanaf september 1943 regelmatig meerdere weken onder bij Rijk en Beerdje Spronk-Spijkerboer op Bovenstraatweg 38 te Oldebroek

Max is in de loop van 1943 ondergedoken bij hun buren Beerd Spronk en Jacoba Spronk-Blaauw op Bovenstraatweg 36. Rijk is een oom van Beerd.
Coba verwacht in oktober 1943 haar eerste kind. Ze zoeken voor de periode rond de bevalling voor Max een tijdelijk onderduikadres. Een familie uit Doornspijk
wil hem wel voor een aantal weken opnemen. Wanneer Max daar door Beerd naar toe wordt gebracht, blijkt dat hij ’s nachts in de schuur bij de varkens moet slapen. Beerd besluit Max weer mee te nemen naar Oldebroek en al gauw kan hij terecht in de naastgelegen boerderij, bij Rijk en Beerdje Spronk.

Max is verloofd met Dre (Andréa Catharina) Mulder. Zij komt regelmatig per fiets vanuit Haarlem naar Oldebroek om bij hem te zijn. Ook bij Rijk en Beerdje komt ze op bezoek.

Op 24 oktober 1943 bevalt Coba Spronk van zoon Helmig. Enkele weken later komt Max terug. Omdat het ‘logeren’ bij de buren van weerszijden goed bevallen is, wordt besloten dat Max in het vervolg telkens een paar weken onderduikt bij Rijk en Beerdje.

Max en Dre houden na de oorlog intensief contact met beide families Spronk. Op alle verjaardagen, trouwpartijen en familiefeesten zijn ze aanwezig. Alle kleinkinderen worden dan getrakteerd op een zak snoep.

Als Max en Dre in 1958 hun 12,5 jarig huwelijk met familie, vrienden en kennissen vieren, zijn de beide families Spronk bijna voltallig aanwezig. Alleen de jongste nakomelingen zijn thuisgebleven. Tijdens het feestelijke diner neemt Max het woord en richt de aandacht van de aanwezigen op de families Spronk: ‘Dat is mijn familie! Zij hebben mij, met gevaar voor eigen leven, gered. Als zij er niet geweest waren, was ik hier nu ook niet geweest.’
Een indrukwekkend moment.

Bronnen:

- Visser A., (red.), ‘Waarom verborgen we onderduikers’, in: Oldebroek in oorlogstijd. Schuilplaats voor vreemdelingen (Wezep 1995)

- R. van de Poll, kleinzoon van Rijk en Beerdje Spronk