Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Oldebroek – Stationsweg – L. van den Berg

Bij de bevrijding van Oldebroek verblijft het uit Amersfoort afkomstige joodse echtpaar Hartog en Mietje van Maagdenburg-Bobbe bij de familie L. van de Berg op hun boerderij ter hoogte van Stationsweg 46 (destijds D31) te Oldebroek. Hun zonen David en Siegfried zijn elders ondergedoken. Wanneer de Maagdenburgs bij Van de Berg zijn ondergedoken is (nog) niet bekend.

De familie Van Maagdenburg besluit in 1941 om onder te duiken onder de naam Van Beem. Hun eerste onderduikadres krijgen ze, via een zakenrelatie van Hartog, in Apeldoorn. Vervolgens duiken ze onder in Den Haag en daarna in Voorburg. Als het daar te gevaarlijk wordt gaan ze naar Zeist. Bij elkaar blijven is dan niet meer mogelijk. Ze duiken op verschillende adressen onder. Hartog en Mietje maken de bevrijding mee in Oldebroek, David in Borne en Siegfried in Vroomshoop.

Bronnen:

- Centraal Registratiebureau voor Joden, supplement A2, Collectie United Holocaust Memorial Museum (Dutch Survivor Lists) te Washington

- De Lange, Marloes, ‘Verdronken in vrijheid’ in Marijke Talen, Over Leven. Portretten en verhalen van joodse overlevenden van de Tweede Wereldoorlog (Hengelo 2015)