De weduwe Annie Otten-Wolff uit Rotterdam en haar 5-jarige zoontje Daniël duiken op 11 juni 1944 onder in Hulshorst, in huize ‘Anneke’ aan de Brandsweg. Haar niet-joodse echtgenoot Daniël Otten, huisarts in Dalfsen, is voor de geboorte van zijn zoon bij een ongeval om het leven gekomen.
Op 18 juli 1944 gaat Annie naar Nunspeet en bezoekt kapsalon Van Koot, op de hoek van de Dorpstraat en de Laan. Tot haar grote schrik komt na enige tijd de fanatieke jodenjager F.J. Jansen de salon binnen. Hij arresteert haar en neemt haar mee naar de marechausseekazerne aan de F.A. Molijnlaan. Daniël wordt in Hulshorst door Jansen en zijn kompaan K. Doeven opgehaald en ook naar Nunspeet overgebracht. Omdat hij geen volbloed jood is, wordt hij weer vrijgelaten. Daniël overleeft de oorlog. Annie wordt via kamp Westerbork naar kamp Auschwitz-Birkenau gedeporteerd en vervolgens naar Bergen Belsen. Daar is zij vermoord.
Op de Noordwest-Veluwe zijn in de oorlog een aantal fanatieke jodenjagers actief. Wachtmeester F.J. Jansen uit Hulshorst gaat regelmatig met NSB-burgemeester F.D.G. Klinkenberg uit Putten en onderluitenant van de marechaussee A. de Man uit Nunspeet op jodenjacht. Klinkenberg heeft van de Duitse autoriteiten een volmacht gekregen om in de gehele provincie Gelderland joden te arresteren. Jansen is lid van de NSB en de Germaanse SS en jaagt ook vaak samen met marechaussee-commandant K. Doeven uit Nunspeet op joden. Doeven is ook lid van de NSB.
Jansen is in februari 1945 in de omgeving van Terlet gedood. Door het verzet? Zijn lichaam is doorzeefd met kogels. Burgemeester Klinkenberg krijgt na de oorlog twintig jaar gevangenisstraf. Doeven vijftien jaar. De straf van De Man is in de geraadpleegde bronnen niet aangetroffen.
Bronnen:
- Daniël Otten, Annie. Een joodse weduwe en haar zoon in de greep van bezetting en vervolging. (Zutphen 2012)
- Sytze van der Zee, Vogelvrij. De jacht op de joodse onderduiker (Amsterdam 2010)
- A. Sulman