Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Elburg – Westerwalstraat 18 – B.G. Deetman

Jetty de Boer uit Amsterdam duikt eind oktober 1944 onder bij Barend en Bijgje Deetman-Van Olst, Smeesteeg 16 te Elburg. Haar vader en stiefmoeder zijn op dat moment ondergedoken bij slager Piet van Zoeren, Beekstraat 18 te Elburg.

Jetty is eerst ondergedoken in een zwakzinnigeninrichting in Amsterdam. Daarna duikt ze samen met haar ouders en het gezin van haar broer onder in het pension van Gerrit Karsten aan de Pas-Op-weg in Nunspeet en vervolgens in het zomerhuis Groot-Idwo in Epe. Dat adres wordt verraden en de familie De Boer duikt daarna onder in een tent op het erf van Gerrit Karsten en vervolgens in Het Verscholen Dorp bij Vierhouten. Op 29 oktober 1944 wordt dit geheime dorp ontdekt. De familie De Boer krijgt onderdak in een grote legertent bij de familie Von Baumhauer in Vierhouten. Jetty duikt daarna onder bij de familie Deetman in Elburg.

Na korte tijd dreigt er gevaar en wordt Jetty met de wasserijauto van de firma Van Leeuwen, verborgen in een wasmand, naar de familie Van Zoeren gebracht, waar haar vader en stiefmoeder zijn ondergedoken. Na een week wordt Piet van Zoeren getipt dat er een razzia op komst is. Het echtpaar De Boer verdwijnt in hun schuilplek. Jetty wordt door dochter Jus per fiets naar Huize Old Putten in Oostendorp gebracht. Ze brengt de nacht door onder de bessenstruiken in de fruittuin. De volgende dag gaat Jetty terug naar Elburg, naar de familie Deetman. In april 1945 duikt Jetty in Zwolle onder bij de familie Kalf. Daar overleeft zij de oorlog.

Bronnen:

  • Thijssen, Jeroen, Het verscholen dorp. Ondergronds op de Veluwe 1943-1944 (Amsterdam 2020)
  • Visser, A. Het verscholen dorp. Verzet en onderduikers op de Veluwe (Wezep 1984)
  • Arent thoe Boecop: uitgave 59, december 1995 Oorlogsherinneringen uit Elburg (Wezep 1995)
  • Website Nederlandse kring voor joodse genealogie: Oorlogsjaren – door Ze’ev Bar