Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Elburg – Beekstraat 14 – J.K. Westerink

De achtjarige Martijn van Dam uit Amsterdam duikt in Elburg onder bij Jacob en Truida Westerink-Broekhuizen op Beekstraat 14 (bovenwoning) te Elburg.

Martijn is in de loop van 1942 met zijn ouders Meijer en Henriëtte van Dam-Mot en zijn broertje David ondergedoken in Amsterdam. Meijer wordt verraden en via de strafgevangenis te Scheveningen naar kamp Westerbork gebracht. Als Meijer opgepakt wordt zijn Henriëtte en de kinderen al buiten Amsterdam ondergedoken. Henriëtte is half-joods, maar omdat zij met een joodse man is getrouwd, zijn de kinderen voor de Nazi’s joods. Martijn heeft het telefoonnummer van zijn tante, een zus van zijn moeder, en af en toe belt de familie Westerink met haar.

In de benedenwoning Beekstraat 14 woont de Christelijke Gereformeerde predikant Albert Gruppen met zijn gezin. Zijn twee volwassen zonen Nico en Henk zijn in 1943 vanuit Eindhoven bij hem ondergedoken. Ze runnen een illegale drukkerij in het achterhuis van de pastorie. Meerdere keren per week rollen, in een oplage van 800 -1000 stuks, Strijdend Nederland en Trouw Veluwe-editie uit het stencilapparaat. Het verspreidingsgebied van de illegale krantjes is van Nunspeet tot en met Wezep. Ook veel onderduikers worden via deze blaadjes op de hoogte gehouden van de vorderingen van de geallieerde legers.

Martijn van Dam maakt in Elburg al snel kennis met de Loeti Visschraper die ondergedoken is bij de ouders van Truida Westerink-Broekhuizen, aan de overkant van de Beekstraat. De jongens spelen vaak samen. Wanneer ze aan het einde van de oorlog steeds meer op straat zijn, spelen ze ook met Herman Löwenberg die is ondergedoken bij de familie van Leijen aan de Beekstraat.

Martijn en zijn moeder en broer overleven de oorlog. Meijer van Dam is op 3 maart 1944 naar Auschwitz gedeporteerd. Op 31 mei 1944 komt hij om het leven tijdens een dodenmars.

Bronnen:

  • Norel, Willem van, Joods leven in Elburg (Wezep 2014)
  • Arent thoe Boecop: Oorlogsherinneringen uit Elburg, uitgave 29 (Ermelo 1995)
  • Holocaust-archief Bad Arolson