Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Hebreeuws leren volgens de methode van Gieneke Vrolijk

Jarenlang gaf ze met verve cursussen Bijbels Hebreeuws in het studie- en documentatiecentrum op de tweede verdieping van Museum Sjoel Elburg. En niet alleen Hebreeuws; ook verzorgde ze een kennismaking met de Hebreeuwse Bijbel en gaf ze een introductie van de literatuur in de Hebreeuwse Bijbel: mevrouw dr. Annechiena Sneller-Vrolijk.

De samenwerking begon ongeveer rond 2010. Op verzoek van de Stichting Vrienden van Museum Sjoel Elburg werd dr. Annechiena Sneller-Vrolijk -Gieneke voor de ingewijden- aangetrokken om cursussen te geven voor mensen die Bijbels Hebreeuws wilden leren. Het werd een groot succes en het liep storm. De klassen puilden uit, zodat er parallelklassen moesten worden georganiseerd. Zelfs waren er wachtlijsten.

Sjoel
Met Gieneke Sneller haalde de Sjoel een ervaren en doorknede hebraïca in huis, met een lange staat van dienst bij verschillende theologische opleidingen. Ze gaf onder meer les aan onder andere de Christelijke Hogeschool Ede en werkte mee aan de totstandkoming van de Studiebijbel. Met voortvarendheid leerde zij door middel van een reeks van vier modules de studenten de Bijbels Hebreeuwse taal. Er werden ook andere cursussen ontwikkeld, die bij de Sjoel konden worden gevolgd. Zoals een introductie op de Hebreeuwse Bijbel en literatuur in de Hebreeuwse Bijbel.

Cursussen
Intussen heeft de Sjoel de organisatie van de cursussen overgedragen aan de docente zelf. “In september zijn de eerste onlinecursussen van start gegaan. Ik hoop in betere tijden ook weer fysiek lessen te gaan geven, in de regio of daarbuiten, aan kleine groepen”, geeft ze aan. Op haar website valt te lezen wat zij aanbiedt.

Lezen en begrijpen
Als taalkundig wetenschapper leert Gieneke Sneller haar leerlingen de letterlijke en woordelijke betekenis van een Hebreeuwse Bijbeltekst lezen en begrijpen. Woord voor woord vertalen is haar specialisme, zoeken naar parallellen, synoniemen en betekenissen. Zo heeft Sneller in de achterliggende veertig jaar honderden zo niet duizenden de kennis van het Bijbels Hebreeuws bijgebracht. “Ik krijg heel veel terug van mijn oud-studenten. Het is zo leuk als je hen tegenkomt op bepaalde plekken, bijvoorbeeld bij uitnodigingen van intredediensten. Of om cursus te geven in een gemeente waar een oud-student voorganger is”, zegt ze.

Van uw hand verscheen er in september 2020 een nieuw grammaticaboek met bijbehorend werkboek. Waarom?
“Ik wil hiermee voorzien in een behoefte aan een toegankelijke methode die voor zelfstudie kan worden aangewend. Het werkboek bevat heel veel opdrachten en dat motiveert enorm.”

Wat is van belang als je Hebreeuws wilt gaan leren?
“Je bent nooit te oud om deze taal te leren. Wel is het van belang dat je gemotiveerd bent om deze bijzondere taal te leren. Het kan zijn dat je motivatie puur taalkundig is, maar je kunt ook een geestelijke motivatie hebben, want Hebreeuws is de taal van de Bijbel. Het is ook handig als je een beetje van puzzelen houdt en de dingen bij elkaar kan brengen. Het Hebreeuws is een combinatie van verschillende tekens en klanken. Ik zie altijd dat mensen opveren als ze op een gegeven moment het woord sjaloom kunnen lezen en goed uitspreken, of Jisraël, of David…”

In Argentinië ging u naar de kunstacademie voordat u naar de studie klassieke talen switchte. Bent u nog actief op het vlak van kunst?
“Ik moest een keus maken en koos aanvankelijk voor klassieke talen; later ging ik over tot de studie Semitische talen. Schilderen kan ik er altijd nog bij doen, dacht ik toen. Ik ben er lange tijd niet aan toegekomen, maar mijn man Reijer heeft me ertoe aangezet om mijn atelier weer in te richten en het penseel op te pakken.”

Klik hier voor de website van Gieneke Sneller-Vrolijk.