Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Foto’s Willy Lindwer tot 26-2

Foto’s van synagogen nog tot 26 februari in Elburg

Elburg , 14 februari 2011 –  Vijfenzeventig foto’s van Willy Lindwer van  synagogen in heel Nederland – stijlvol  in zwart-wit afgedrukt –zijn nog tot 26 februari 2011 te zien in museum Sjoel Elburg.

Willy Lindwer, de enige Nederlandse fotograaf die zowel een Emmy Award als een Gouden Kalf heeft gewonnen, exposeert de serie foto’s waarvoor hij in 2005 een lange fotoreis door Joods Nederland maakte. Zijn intrigerende opnamen worden geëxposeerd op de vrouwenvleugel van de synagoge van Elburg.

De tentoonstelling wordt doorbezoekers hoog gewaardeerd, zoals blijkt uit veel notities in het gastenboek van de Sjoel.  Op zijn prachtige, verstilde foto’s van synagogen van bijvoorbeeld Arnhem, Zutphen, Harderwijk, Hattem en Elburg is goed te zien dat de exterieurs meestal werden opgetrokken in verschillende zogenaamde neostijlen. Ze zijn herkenbaar als synagogen door Hebreeuwse opschriften of de zespuntige Davidsster. Het interieur is vaak eenvoudig: een zaalbouw met aan de korte zijden tegenover  elkaar de ark en de vrouwengalerij.

Van alle synagogen in Nederland is nog een derde als synagoge in gebruik. De andere panden zijn expositieruimte, cultureel centrum, winkel of kerk. Veel van deze synagogen werden gebouwd na de burgerlijke gelijkstelling in 1796 toen de Joden zich overal vrij mochten vestigen.

Willy Lindwer over de tentoonstelling
“Het Nederlandse dorpje of stadje, gefotografeerd via de synagoge. Het typisch Nederlandse landschap waarin het joodse leven zich heeft afgespeeld en waarin de sjoel centraal stond. Dat was de opzet van mijn foto’s en ik ben zeer verheugd dat het nu voor het publiek hier te zien is. Het is een hommage aan dat bijzondere medieneleven dat eeuwenlang in Nederland heeft bestaan.”

Boek bij de tentoonstelling
Bij de tentoonstelling is het boek Synagogen van Nederland van Edward van Voolen en Paul Meijer verkrijgbaar, waarin de geëxposeerde foto’s zijn afgebeeld. Van deze uitgave zijn nog enkele exemplaren voor slechts € 10,-te koop in de museumwinkel.