Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Catherine Keyl opent

ELBURG, 28 april 2010 –  Journaliste en TV presentatrice Catherine Keyl heeft op woensdag 28 april 2010 de eerste kindertentoonstelling in Sjoel Elburg geopend met de titel “De Diamant van Opa”.  De expositie begint met een film waarin Jan Terlouw het verhaal vertelt aan schoolkinderen. De filmpremière met de kinderen die een rol spelen in de film was direct aansluitend aan de opening.

De expositie is opgezet rond de herdenking en viering van 65 jaar bevrijding. In ‘De Diamant van Opa’  maakt Ceseli Josephus Jitta in 26 prachtige kleurrijke illustraties op een bewonderenswaardig eenvoudige manier de thema’s rond de Tweede Wereldoorlog begrijpelijk voor jonge kinderen.

Film met Jan Terlouw
Een waardevolle, fonkelende diamant ligt tijdens de oorlog diep weggeborgen in een kluis in Engeland. Van wie is de diamant? En: waarom komt niemand hem ophalen? Rond deze edelsteen ontspint zich het ontroerende en dramatische verhaal van drie Joodse mensen in bezet Nederland. Het verhaal, verteld en verbeeld in het prentenboek ‘De Diamant van Opa’, is door cineaste Pamela Sturhoofd omgezet naar film en wordt voorgelezen door kinderboekenschrijver en rasverteller Jan Terlouw. De film is tijdens de expositie in museum Sjoel Elburg te zien van 28 april tot en met 25 september 2010. Een bijzondere tentoonstelling voor kinderen en hun (groot)ouders.

Het verhaal De Diamant van Opa
Het is 1938 als Opa een diamant koopt. Hij reist ermee naar Londen om hem veilig op te bergen in een kluis. Voordat er oorlog komt, zal hij met Oma en zijn dochter Hannah naar Londen vluchten en de diamant weer verkopen. Maar Oma en Hannah willen niet. Pas als de oorlog is uitgebroken, gaan ze met hem mee. Dan is het

te laat, het lukt niet om op de boot te komen. Het leven wordt moeilijker. Opa en Oma worden ‘weggehaald’ en ‘zijn nooit meer teruggekomen’. Hannah, die net getrouwd is met Max, duikt met haar man onder. Na de oorlog krijgen ze drie zoons, die later ook kinderen krijgen. Als Hannah oud is, reist haar jongste zoon naar Londen om de diamant uit de kluis te halen. Wanneer ze de diamant in haar hand houdt, beseft Hannah hoe anders
alles had kunnen zijn als ze destijds naar Engeland was gegaan.

Sjoel Elburg en Jan Terlouw
Start van de tentoonstelling is een film waarin auteur en oud-politicus Jan Terlouw het op authentieke gebeurtenissen gebaseerde boek voorleest en erover in gesprek gaat met kinderen. Als ‘rasverteller’ slaagt hij erin kinderen een aantal belangrijke begrippen en emoties uit de trieste geschiedenis rond de Tweede Wereldoorlog over te brengen. Dat het beladen verhaal niet te zwaar wordt, komt door de fonkelende diamant, die ‘het liefst wil schitteren aan de hand van een mooie dame’. Deze miljoenen jaren oude edelsteen is immers steeds op doorreis. Wie weet waar de toekomst hem brengt?

Ceseli Josephus Jitta
Naast het verhaal zijn vooral ook de prenten die het verhaal vertellen. Vaak suggereren ze een te grote wereld waarin de kleine mensen verloren rondlopen. Tegenover de gedempte kleuren waarin de oorlog wordt neergezet, steekt de geschiedenis van de diamant vrolijk af. De prenten bieden doordachte details als het rode koffertje dat opa op belangrijke momenten bij zich draagt en de g

ordijnen waarachter nieuwsgierige hoofden gluren naar opa en oma. Op de tentoonstelling worden alle originele prenten uit het boek getoond.
Ceseli Josephus Jitta (1952) begon haar opleiding aan de Académie Julien in Parijs en vervolgde die in Amsterdam, eerst aan de Rietveldacademie, daarna aan de Rijksacademie. Nu werkt ze als docent tekenen en aquarel en als vrij kunstenaar.

In 2000 kreeg ze een Vlag en Wimpel van de penseeljury voor haar illustraties in Jan Jappie en de Veelvraat. In 2007 kreeg zij een Zilveren Griffel en een Vlag en Wimpel van de penseeljury voor Lola en de Leasekat.

Museum Sjoel Elburg
Sjoel Elburg hoopt met deze tentoonstelling (groot)ouders en docenten te helpen om met kinderen in gesprek te gaan over de Tweede Wereldoorlog én de herdenking en viering van 65 jaar bevrijding op 4 en 5 mei 2010. Daarmee sluit deze eerste wisseltentoonstelling naadloos aan bij de doelstelling van het jonge museum: de geschiedenis van de Joden in de Mediene – de provincie – vertellen aan de hand van persoonlijke verhalen uit het (on)gewone dagelijks leven van twaalf joodse Elburgse families.

Sjoel Elburg biedt een historisch perspectief voor een actueel thema: integratie en verdraagzaamheid. Vanaf de opening medio 2008 hebben ruim twintigduizend bezoekers uit binnen- en buitenland het museum bezocht.

Gegevens expositie
De Diamant van Opa
28 april tot en met 25 september 2010

Publicatie
Gedurende de expositie is het boek De Diamant van Opa voor € 14,95 verkrijgbaar in de museumwinkel
www.sjoelelburg.nl

Openingstijden
Sjoel Elburg is open op dinsdag t/m zaterdag van 11:00 tot 17:00 uur
Gesloten: zondag en maandag, Koninginnedag, Hemelvaartsdag en Pinksteren

Voor meer informatie over de tentoonstelling en/of digitaal beeldmateriaal kunt u contact opnemen met
Frederieke Jeletich, projectleider (post@cultuurproject.nl, 06-21632067)