Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Expositie Max van Dam

Museum Sjoel Elburg pakt van 21 september 2023 tot en met 27 januari 2024 uit met de tentoonstelling ‘Vastberaden en veelbelovend – Max van Dam, 1910-1943’. Deze joodse jongen uit de Achterhoek besluit al jong zijn leven te wijden aan de kunst, een keuze waarmee hij het zich niet makkelijk maakt.

Maar dankzij zijn enorme gedrevenheid, de steun van familie, vrienden, collega-kunstenaars en met name van zijn mecenas Jaap Hemelrijk kan Max van Dam zijn schilderstalent ontwikkelen. In 1938 wint hij de Prix de Rome en wordt hij een gezien kunstenaar. Juist op het moment dat hij vanwege toenemend antisemitisme en het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zo ‘onzichtbaar’ mogelijk moet worden.

Vrijheid kwijt
Langzaam maar zeker echter raakt Max van Dam zijn vrijheid kwijt: na 1940 krijgt hij nauwelijks opdrachten meer. Vrij werken wordt onmogelijk, onderduik noodzakelijk. Gevolgd door vlucht, deportatie en moord in Sobibor. Desalniettemin weet hij tot op het laatst te overleven als kunstenaar. In zijn levensverhaal komen veel aspecten samen uit het vooroorlogse joodse leven, de verschrikkingen van de Holocaust en het langzaam maar zeker verliezen van vrijheid. Daardoor nodigt de tentoonstelling ‘Vastberaden en veelbelovend - Max van Dam, 1910-1943’ uit tot bezinning over het belang van vrijheid en het verdedigen daarvan.

Lesbrief
Bij de tentoonstelling heeft Museum Sjoel Elburg een lesbrief ontwikkeld voor leerlingen van het voortgezet onderwijs. Onder de titel ‘De vlucht naar de vrijheid herdenken’ - op 14 oktober 2023 is het tachtig jaar geleden dat in Sobibor een opstand uitbrak - wil het museum hen bewustmaken van het grote goed van het leven in vrijheid. De lesbrief dwingt tot bezinning over hoe ver je kunt of mag gaan om in vrijheid te mogen leven en die vrijheid ook te gunnen aan mensen die in 2023 nog steeds vluchten naar vrijheid en welvaart.

Boek
Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige en rijk geïllustreerde publicatie van Frederieke Jeletich-Visser, een uitgave van WBooks, 2023. Verkrijgbaar in onze museumwinkel! Klik hier alvast voor meer informatie.