Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Expositie ‘Gedreven door de Geest’ van Anneke Kaai

Van 18 mei tot en met 31 augustus 2024 presenteert Museum Sjoel Elburg de tentoonstelling ‘Gedreven door de Geest’ van kunstenares Anneke Kaai. Twee bekende series zijn deze zomer voor het eerst sinds dertig jaar weer te zien en wel in Museum Sjoel Elburg: de Schepping en de Tien Geboden.

Anneke Kaai-van Wijngaarden (1951) studeerde na een klassieke opleiding aan de Gooise Academie voor Beeldende Kunsten op de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Inspiratie met een hoofdletter betekent voor Anneke Kaai ‘ingeblazen worden door de Geest van God.’ Gedreven door de Geest geeft zij in haar werk uitdrukking aan gevoelens die de Bijbel en aanverwante thema’s bij haar oproepen. Ze wil met haar kunst mensen in beweging zetten en gesprekken op gang brengen.

Symbolisch-abstract
Het werk van Anneke Kaai is te classificeren als symbolisch-abstract, waarin kleuren, vormen, lijnen en figuratieve elementen samenkomen. Ze maakte naam om bepaalde thema’s in ‘serievorm’ te gaan schilderen. Ieder werk verbeeldt een onderdeel van zo’n thema, een Bijbelboek of een deel daarvan. Behalve de schilderijen van de Schepping en de Tien Geboden worden acht van de dertig portretten van bijbelse vrouwen getoond. Stuk voor stuk zijn dit expressieve portretten met een buitengewone zeggingskracht, waarbij Anneke Kaai als het ware in de huid van de bijbelse vrouwen is gekropen om hun innerlijk te peilen en te verbeelden.

Boeken en kaarten
Komende zomer zal Anneke Kaai een aantal keren in Museum Sjoel Elburg aanwezig zijn om een toelichting te geven op haar werk. Dit wordt via www.sjoelelburg.nl aangegeven. Bij de tentoonstelling zijn boeken en kaarten van Anneke Kaai verkrijgbaar in de Museumwinkel.