Op vrijdag 5 oktober is in Museum Sjoel Elburg de documentaire gepresenteerd over de onderduikperiode van Leni Duyzend (1928). Leni Duyzend overleefde de oorlog op onderduikadressen in Oosterwolde, Vierhouten en Elburg.
Leni Duyzend was een klasgenote van Anne Frank. Van de voormalige klasgenoten van Anne Frank zijn er op dit moment nog vijftien in leven. Leni Duyzend is er daar een van. Haar laatste onderduikadres was in Elburg bij de familie Van Leyen.
In mei 1943 besloten Abraham Duyzend en zijn vrouw Elisabeth Onderwijzer met hun dochter Leni (1928) onder te duiken. Dochter Ella (1925) was al in juli 1942 ondergedoken.
Leni Duyzend kwam tijdens haar onderduiktijd via Jan Kanis (een oud-Oldebroeker) uit Amersfoort eerst bij de familie Koers in Kamperveen (Hogeweg). Daarna bij Hendrik van de Streek aan de Winterdijk (Hof ter Eekt) te Oosterwolde. Toen de familie Van de Streek er nog een joods gezin bij kreeg, werd Leni ondergebracht bij de buren, de familie Van Dorp.
In juli 1944 vond er in Oosterwolde een razzia plaats. Leni wist op tijd te ontkomen door het roggeveld in te vluchten. Uiteindelijk kwam Leni terecht in het onderduikerskamp in de bossen bij Vierhouten.
In oktober 1944 waren er aanwijzingen dat het onderduikerskamp in het bos niet meer veilig was. Leni werd met de zesjarige joodse jongen Herman Löwenberg achterop twee fietsen naar Elburg gebracht. Leni vond onderdak bij de familie Van Leyen aan de Beekstraat 19. Herman Löwenberg was daar op dat moment al ondergebracht.
Leni Duyzend en Herman Löwenberg overleefden de oorlog. De familie Van Leyen had Leni en Herman een schuilplaats gegeven ondanks de grote risico’s die hieraan waren verbonden. De band tussen de joodse kinderen en de familie Van Leyen bleef ook na de oorlog bestaan.
Op voordracht van Leni en Herman ontving het echtpaar Van Leyen op woensdag 26 april 1995 postuum de Yad Vashem onderscheiding. De plek van samenkomst was de (voormalige) Elburger synagoge.
In de documentaire vertelt Leni Duyzend haar verhaal over de onderduikperiode op de locaties in Oosterwolde, Vierhouten en Elburg. In het pand Beekstraat 19 vult Hennie van Hattem-van Leyen (1928) met haar herinneringen het onderduikverhaal van Leni Duyzend aan. De documentaire (35 minuten) is gemaakt door Barend Bosman en Willem van Norel.