Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Concert “Vermoorde kunst, ongehoorde muziek”

Op donderdag 23 april 2020 voert het Leo Smit Ensemble het concert “Vermoorde kunst, ongehoorde muziek” uit in het kader van 75 jaar vrijheid. Dit gebeurt op uitnodiging van de Vrienden van Museum Sjoel Elburg.

Veel joodse componisten overleefden de Tweede Wereldoorlog niet. Hun muziek echode na de oorlog weg. De Leo Smit Stichting doet al 25 jaar onderzoek naar componisten die tijdens de Tweede Wereldoorlog vervolgd en vermoord werden. Het verwante Leo Smit Ensemble bestaat uit musici die zich in dit repertoire gespecialiseerd hebben - het laat deze ‘ongehoorde’ muziek volop klinken.

Tentoonstelling
Het concert sluit aan bij de tentoonstelling van Museum Sjoel Elburg en het Noord-Veluws Museum in Nunspeet. Zij wijden van 24 maart tot en met 20 september 2020 met de expositie “Vermoorde kunst” aan het werk van joods-Nederlandse kunstenaars die in de vernietigingskampen zijn vermoord.

Niet vergeten
Elke weer naar boven gehaalde compositie is een daad van gerechtigheid en een overwinning op het grote kwaad, een citaat van de bekende socioloog Abraham de Swaan. Deze uitspraak kun je gerust boven de concerten van het Leo Smit Ensemble schrijven. De ten uitvoer gebrachte werken worden tijdens het concert op een persoonlijke manier mondeling toegelicht. Hierdoor ontstaat een toegankelijke voorstelling. Met deze aanpak wordt de verbinding tussen de tentoonstelling “Vermoorde kunst” en het concert nog sterker benadrukt. Een concert met het werk van deze componisten is belangrijk, opdat zij niet vergeten worden. Zo wordt een (muzikale) dimensie toegevoegd aan de tentoonstelling “Vermoorde kunst.”

Tickets
In de voorverkoop zijn de toegangsbewijzen vanaf 10 maart 2020 voor € 10,- per stuk verkrijgbaar bij Museum Sjoel Elburg, de Elburger Boekhandel of via een e-mail naar: activiteitvriendenMSE@outlook.com. Aan de zaal zijn kaarten verkrijgbaar voor € 12,50 per stuk.

Alle informatie op een rij:
Concert “Vermoorde kunst, ongehoorde muziek”
Leo Smit Ensemble
Donderdag 23 april 2020
Ichthuskerk, Vrijheidsstraat 1 te Elburg
Aanvang 20.00 uur