Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Belangstelling voor Sjoel Elburg boven verwachting

Belangstelling voor Sjoel Elburg boven verwachting
De belangstelling voor Sjoel Elburg, het nieuwe museum voor Joods leven in de provincie, is boven verwachting. Sinds de opening op 6 juni 2008 zijn er al meer dan 6.000 bezoekers geweest. Dat is veel meer dan waarmee het bestuur van het museum rekening had gehouden. Aanvankelijk was uitgegaan van acht tot tienduizend bezoekers per jaar. In de eerste drie maanden is dus al meer dan de helft van die doelstelling gehaald.

De voorzitter van de museumstichting, de oud-burgemeester van Elburg mr. P. Th. Van Hout zegt aangenaam verrast te zijn door de belangstelling: “De voorbereidingen voor het Joodse museum in Elburg zijn al in 2005 gestart. Direct vanaf het begin was het enthousiasme voor onze plannen heel groot, zowel bij potentiële subsidiegevers, de lokale en provinciale overheid als de plaatselijke bevolking. Toch ben je onzeker of de plannen ook bij het publiek aanslaan. Afgaand op het bezoekersaantal en vooral op de lovende reacties van de bezoekers kunnen we zeggen dat onze verwachtingen zijn overtroffen. De eerste mijlpaal van de 5.000e bezoeker was al voorbij voordat we er erg in hadden; dan wachten we maar op de 10.000e bezoeker om die in de bloemetjes te zetten.”

Hoogtepunt
Onder de talrijke bezoekers was ook Prof. Dr. B. Smalhout. Hij kwam speciaal naar Sjoel Elburg om daar Maud Dahme-Peper te ontmoeten, die als Joods meisje in Elburg was ondergedoken. Beiden uitten hun grote bewondering voor het nieuwe museum. (foto’s J.H. Hakkers)Als hoogtepunt van de afgelopen drie maanden noemt Van Hout het bezoek van de Amerikaanse mevrouw Maud Dahme-Peper, die als Joods meisje in Oldebroek en Elburg ondergedoken heeft gezeten. Zij kwam in gezelschap van ruim 20 historici uit de VS kijken hoe de oude synogoge van Elburg was omgevormd tot een prachtig museum. “Maud schreef ons later dat ze volstrekt verbaasd was over het resultaat en dat we met recht trots mochten zijn op onze Sjoel. ‘It is so wunderful’. Dat zijn mooie complimenten.”

Bezoekers roemen de sfeervolle inrichting van de voormalige synagoge. “Heel bijzonder! Ontroerend mooi. Wat een museum… Ik kom nog eens terug,” schreef een mevrouw uit Leusden. Een bezoekster uit Tel Aviv die op de Veluwe ondergedoken had gezeten schreef in het gastenboek: “Ik ben er stil van.”

Voor de komende maanden hebben zich al scholen aangemeld om met groepen scholieren een lesbezoek aan de Sjoel en Elburg te brengen. Vaak wordt een bezoek aan het museum dan gecombineerd met een rondleiding door de stad en een bezoek aan de Joodse begraafplaats.

De naam Sjoel is Jiddisch voor synagoge; het woord is afgeleid van het Duitse woord Schule, school. Een functie die het gebouw voor de Joodse gemeenschap bijna een eeuw heeft gehad. Sjoel Elburg is een verhalenmuseum over de geschiedenis van Joden in de provincie. Verhalen over het (on)gewone dagelijks leven van twaalf Joodse families die vanaf circa 1685 in Elburg hebben gewoond.

Het museum is geopend van dinsdag tot en met zaterdag en is toegankelijk voor gebruikers van een rolstoel.