Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Amerikaans eerbetoon aan Elburg

Amerikaans eerbetoon aan Elburg
Burgemeester F.A. de Lange van Elburg en ‘onderduikzusje’ mevrouw Jo van Gulik-Westerink hebben op vrijdag 19 december 2009 in museum Sjoel Elburg een plaquette in ontvangst genomen ter ere van de burgers van Elburg. In de Tweede Wereldoorlog hebben zij het leven gered van het Joodse meisje Maud Peper door haar als onderduikster in huis te nemen.

De plaquette is overhandigd aan de burgemeester door plaatselijke schoolkinderen van ongeveer dezelfde leeftijd als Maud toen zij werd bevrijd.

Dit bijzondere gedenkteken heeft nu een plaats gekregen in museum Sjoel Elburg.

Er was grote belangstelling van de pers. Jo van Gulik en Willem van Norel van de Sjoel werden onder meer geïnterviewd door SBS6 en radio en TV Gelderland.

Kijk op:  http://www.hartvannederland.nl

De plaquette is in de Verenigde Staten ontworpen en toont een foto van Maud Peper als kind tijdens haar onderduikperiode in Elburg en een recente foto van Maud. Daarnaast bevat de plaquette een aangrijpend dankwoord voor Maud en de inwoners van Elburg die haar leven redden.

De plaquette ter ere van de burgers van Elburg en van Maud Dahme-PeperDe plaquette is tot stand gekomen op initiatief van leden van de New Jersey Holocaust Commission uit de VS, die in de zomer van 2008 een studiereis door Europa maakten en met Maud Peper haar onderduikadressen in Oldebroek en Elburg bezochten. Diep onder de indruk van het levensverhaal van Maud en de zorg van de bevolking van Oldebroek en Elburg besloten zij een blijvend teken van dankbaarheid te schenken. De plaquette is ter ere van Maud Dahme-Peper en ter ere van degenen die haar leven hebben gered.

Maud Peper
Toen Maud’s ouders in 1943 het bevel kregen zich te melden voor transport is voor Maud (1936) en haar zusje Rita (toen 6 en 4 jaar oud) een onderduikadres geregeld in Oldebroek bij de familie Spronk. Hun ouders zijn daarna ondergedoken in Amersfoort. Nadat het in Oldebroek onveilig werd, zijn Maud en haar zusje ondergedoken op een zolder in een grachtenpand aan de Beekstraat in Elburg, waar ze tot aan de bevrijding bleven. Na de oorlog zijn Maud en Rita herenigd met hun ouders, en samen met hen naar Amerika getrokken.

In Europa leefden voor de oorlog naar schatting 1,6 miljoen Joodse kinderen, van wie naar schatting 100.000 de Holocaust hebben overleefd, dankzij de hulp van tienduizenden mensen die daarmee hun eigen leven in gevaar brachten.

Maud Dahme-Peper is in 1950 geëmigreerd naar de VS, waar ze directeur is geworden van het ministerie van onderwijs in de staat New Jersey. Enkele jaren geleden is een film gemaakt over haar leven, A Hidden Child. Ze heeft het tot haar levenstaak gemaakt de jeugd onderwijs te geven over de Holocaust en over de dappere daden van velen die levens van onderdrukten hebben gered.

De presentatie van de plaquette gebeurt op een passende plaats en in een passende ambiance, Sjoel Elburg, een nieuw museum voor de geschiedenis van Joods leven in de provincie. Het museum is geopend op6 juni 2008 door de Commissaris van de Koningin van Gelderland de heer C.G. Cornielle. Sindsdien zijn er meer dan 8.000 bezoekers geweest. Sjoel Elburg is een verhalenmuseum over Burgemeester F.A. de Lange van Elburg is telefonisch ‘live’ verbonden met Amerika met Maud Dahme-Peperde geschiedenis van Joodse families die sinds 1685 in Elburg woonden, werkten en leefden. In het museum staat een maquette met een reconstructie van het interieur van de synagoge. Een bezoek aan Sjoel Elburg kan uitstekend aangevuld worden met een stadswandeling door Joods Elburg. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 11 tot 17 uur; gesloten op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag.