Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

“AND THE WINNER IS…”

Elburg, 12 november  2010 –  Museum Sjoel Elburg heeft gisteren in Amsterdam de Montblanc Museum Award 2010 gewonnen in de categorie Beste Kleine Museum. Het museum laat het leven zien van Joodse families die sinds 1685 in de stad hebben gewoond. De voorzitter van Sjoel de heer Theo van Ledden kreeg de prijs uit handen van de publicist en kunsthistoricus Jhim Lamoree. Het museum Sjoel Elburg is bijzonder verheugd met deze nieuwe publieksprijs voor musea die jaarlijks zal worden uitgereikt.

Het science center Nemo in Amsterdam won een prijs als Beste Museum voor Kinderen. Het museum Beelden aan Zee in Scheveningen won in de categorie Beste Tentoonstelling. Een vakjury kende tenslotte de Patron of Art Award toe aan Elise Wessels uit Amsterdam die de grootste collectie Japanse prenten in Europa heeft.

Sjoel voorzitter Theo van Ledden was bijzonder verheugd met de prijs. “Als je genomineerd bent, houd je er wel een beetje rekening mee in de prijzen te kunnen vallen, maar het blijft een verrassing. Een heel aangename verrassing die ik graag deel met alle vrijwilligers van ons kleine museum. Zonder hen zouden we dit nooit voor elkaar hebben gekregen,” aldus Van Ledden bij de feestelijke prijsuitreiking.

De Montblanc Museum Awards zijn nieuwe publieksprijzen voor musea, geïnitieerd door Museumtickets.nl, Montblanc en De Volkskrant. Via internet kon een stem worden uitgebracht. Het Elburgse Sjoel Museum kreeg de meeste stemmen in de categorie Beste Kleine Museum. Sinds de opening in de zomer van 2008 hebben al meer dan 30.000 bezoekers de weg naar de voormalige synagoge van Elburg gevonden. Het museum is tot stand gekomen uit de wens de verdwenen Joodse gemeenschap van Elburg present te stellen in de voormalige synagoge van Elburg.

De Stichting Synagoge Elburg heeft er voor gekozen daarbij het immaterieel erfgoed als uitgangspunt te nemen, een categorie die in 2003 door de UNESCO aan de erfgoedcanon is toegevoegd. Immaterieel erfgoed bestaat uit minder tastbare bronnen zoals verhalen, tradities, feesten en liederen. Sjoel Elburg is hierdoor misschien wel het eerste verhalen-museum van Nederland geworden. Het verhaalt over hoe de Joods- en niet Joodse Elburgers met elkaar samenleefden.