Ed van Thijn houdt lezing voor Sjoel Elburg
Het bestuur van museum Sjoel Elburg is zeer verheugd dat de oud-burgemeester van Amsterdam drs. Ed van Thijn de uitnodiging heeft geaccepteerd om op donderdag 12 november 2009 de Sjoel-lezing 2009 te houden. De prominente PvdA politicus en oud-minister is zelf van Joodse afkomst en zal spreken over zijn persoonlijke oorlogservaringen onder het thema “Ik was 7 jaar en moest onderduiken” – de gevolgen.
De lezing begint om 19:30 uur en is voor iedere belangstellende gratis toegankelijk. Vanwege de te verwachten grote toeloop vindt de Sjoel-lezing deze keer plaats in de Oosterkerk, Klaverplein in Elburg.
De heer Van Thijn reageerde spontaan op de uitnodiging om de Sjoel-lezing dit najaar te verzorgen. De heer Van Thijn is enthousiast over de opzet van het Joodse verhalenmuseum van Elburg en zal voorafgaand aan zijn lezing het museum bezoeken en de stadswandeling door Joods Elburg maken. Zelf heeft Ed van Thijn de oorlog zeer bewust meegemaakt en hij heeft vaak over zijn ervaringen als onderduik-kind gepubliceerd zoals in het boek 18 adressen (2004) en Het verhaal en daarna (2009).
Het initiatief van het nieuwe Elburgse museum om gerenommeerde sprekers uit te nodigen om de Sjoel-lezing te verzorgen, is in korte tijd al uitgegroeid tot een traditie van formaat. Eerder hebben professor B. Smalhout, professor A. Heertje en opperrabbijn B. Jacobs deze voordrachten verzorgd.
Bijna zou de Sjoel-lezing niet zijn doorgegaan, want Ed van Thijn was deze zomer in Zuid-Afrika bij een busbrand zijn agenda verloren. “Het had erger kunnen aflopen,” aldus de heer Van Thijn. “Vrijwel alle afspraken kon ik reconstrueren maar Elburg wist ik niet meer. Gelukkig meldde Sjoel Elburg zich op tijd.”
Ed van Thijn zal over zijn persoonlijke oorlogservaringen spreken en over de relevantie van de oorlog vandaag. Als Joods jongetje vertrok Ed van Thijn met zijn moeder in 1942 naar kamp Westerbork in afwachting van transport naar Auschwitz. Met veel geluk wist zijn vader hem vrij te krijgen. De 7-jarige Ed werd direct op een onderduikadres ondergebracht. Zijn ouders doken elders onder. Ed verbleef op 18 adressen. In 1944 werd hij opgepakt, waarschijnlijk door verraad. De laatste maanden zat hij gevangen in Zwolle en kamp Westerbork. De familie Van Thijn overleefde de oorlog. Veel andere familieleden en vrienden niet.
Bezoekers kunnen in de pauze en na afloop van de Sjoel-lezing persoonlijk kennismaken van de heer Van Thijn. Hij zal dan ook exemplaren van zijn recente boek “Het verhaal en daarna” over zijn oorlogsjaren signeren.
Het programma begint om 19:30 uur en eindigt om circa 21:30 uur. De entree is gratis. Na afloop hebben bezoekers de mogelijkheid via een vrijwillige bijdrage in de kosten bij te dragen. Bezoekers wordt aangeraden tijdig aanwezig te zijn.