Op zaterdag 26 april 2025 schenkt de familie Spronk-Flier de Yad Vashempenning die in 2014 postuum aan Hendrik Spronk en Jacobje Spronk-Flier werd toegekend, aan Museum Sjoel Elburg. Hendrik en Jacobje woonden op Zuiderzeestraatweg 366 in Oldebroek. Bij hen konden onder anderen de Joodse zusjes Maud en Rita Peper onderduiken.
Datum en tijd: zaterdag 26 april 2025 om 17.00 uur in het gebouw van de Vrije Evangelische Gemeente, Zuiderzeestraatweg 226 in Oldebroek.
Medio 1942 doken Maud en Rita Peper uit Amersfoort onder bij Hendrik Spronk (1884-1944) en Jacobje Spronk-Flier (1879-1950, ook wel Kobameuje genoemd) op Zuiderzeestraatweg 366 in Oldebroek. Het Joodse gezin Peper bestond uit vader, moeder en hun twee dochters, Maud (geb. 1936) en Rita (geb. 1938). Ze woonden in Amersfoort, waar vader en grootvader een sigarenwinkel runden. Toen alle Joodse inwoners van Amersfoort in de loop van de zomer van 1942 werden gedeporteerd, dook het gezin onder. Vader en moeder bij een garagehouder in Amersfoort en de meisjes Maud en Rita in Oldebroek bij Hendrik en Jacobje Spronk-Flier. Hendrik en Jacobje hadden geen kinderen en ontvingen de zusjes met open armen. Maar toen het in december 1944 op de boerderij in Oldebroek te gevaarlijk werd, werden Maud en Rita snel naar een ander onderduikadres overgebracht, dat van de familie Westerink in Elburg. Daar maakten ze in april 1945 de bevrijding mee; en werden ze herenigd met hun ouders. Na de oorlog emigreerde het gezin Peper naar Amerika. Ieder jaar keert Maud terug naar Nederland en Elburg om hier haar verhaal te vertellen, het verhaal dat ze ook onvermoeibaar in Amerika vertelt. Haar boodschap is: Pas op en wees waakzaam, want zonder enige inspanning om wederzijds respect en begrip te tonen, kan zich herhalen wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. Klik hier voor meer informatie over het onderduikadres van Hendrik en Jacobje Spronk-Flier in Oldebroek.
Tijdens de regionale viering van 80 jaar Vrijheid werd Maud Peper-Dahme zaterdag 19 april 2025 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De koninklijke onderscheiding werd uitgereikt door burgemeester Tanja Haseloop-Amsing, als erkenning voor haar decennialange wereldwijde inzet voor Holocausteducatie en het herdenken van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.