De werkgroep educatie van Museum Sjoel Elburg organiseert dit jaar in het licht van Veluwe Remembers 80 een groot opgezet educatieprogramma voor scholieren over de Tweede Wereldoorlog. Dinsdag 25 maart namen 170 scholieren deel aan een uitgebreide ronde over kamp Westerbork. Onderstaand een persoonlijk verslag van Willem van Norel.
‘Ik heb gisteren een fantastische dag beleefd. Mijn groep van LWOO-leerlingen hebben zich voorbeeldig gedragen. De wandeltocht vanaf het verzetsmonument naar 't Harde verliep heel goed.
Jan Lebbink
Bij het verzetsmonument heb ik het droevige verhaal van Jan Lebbink verteld. Jan is in de nacht voordat Elburg op 19 april werd bevrijd per ongeluk door een van zijn eigen mensen doodgeschoten. Bij huize Old Putten heb ik vervolgens in twee minuten het verhaal over de verzetsgroep Old Putten verteld. Verzetsman Niek Rambonnet werd zes dagen voor de bevrijding van Elburg bij Heerde doodgeschoten.
Respect
Tijdens de busreis van 't Harde naar Westerbork heb ik de leerlingen verteld over het vervolgprogramma van de dag. De wandeling op het Melkwegpad verliep ook goed. Daarna heb ik de leerlingen verzameld bij het monument van de tekens. Daar heb ik de leerlingen bewust gemaakt dat we bij de slagboom het kamp Westerbork zouden betreden. Ik maak ze dan ook duidelijk dat ze uit respect stil horen te zijn.
Jules Schelvis
In algemene zin heb ik kort iets over het kamp verteld. Daarna heb ik iets over Jules Schelvis verteld. En ik eindigde op die plek met het aangrijpende verhaal van Machieltje Prins. Hij mocht slechts drie maanden oud worden, nadat hij in kamp Vught was geboren, ongeveer drie maanden in Westerbork was om aan te sterken en vervolgens met zijn moeder in Auschwitz werd vergast.
Compliment
Gezamenlijk hebben we vervolgens de treinwagon, het steentjesmonument en de gebogen spoorrails bezocht. De wandeling terug verliep ook probleemloos. In de bus heb ik nog even teruggeblikt op deze bijzondere dag. En ik heb de leerlingen een compliment gegeven voor hun inzet en hun aandacht. Bij controle in de bus bleek alles netjes te zijn. Alle rommel hadden ze (op mijn verzoek) keurig in de plastic zakjes gedaan. Ook de buschauffeur was tevreden.
Thema
Het mooie is dat tijdens de drie wandelingen ik telkens weer met andere groepjes leerlingen in gesprek kon zijn over het dagthema. Dan leer je ook wat er in de hoofden van deze lieve kinderen omgaat. Kortom: ik kwam om 17.00 uur met een zeer goed gevoel thuis.’