Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Rendez-vous

Van 20 mei tot en met 24 september 2022 biedt Museum Sjoel Elburg de tentoonstelling “Rendez-vous” van Jip Wijngaarden.

Jip Wijngaarden is een graag geziene kunstenaar in Museum Sjoel Elburg. Zij exposeerde hier eerder met “Ik vergeet jou nooit” van juni tot en met oktober 2012. De titel verwees naar Jesaja 49:14-16 – een tekstgedeelte uit de Bijbel over de belofte van trouw aan iemand die er zelf niet meer zo in gelooft. In 2016 zagen we Jip Wijngaarden terug in Elburg in de expositie “De Heer is mijn Herder”, samen met werk van Henk Pietersma en Ria van Oosten.

Kleuren
Jip Wijngaarden (1964) is geboren in Amsterdam en opgegroeid op de Veluwe. Sinds haar jeugd houdt zij van de natuur en heeft zij een passie voor tekenen. In de jaren tachtig van de vorige eeuw studeerde zij grafisch ontwerpen, tekenen en decoreren in Utrecht. In 1982 werd zij uit 3000 meisjes gekozen om de rol van Anne Frank te spelen in het Nederlandse theaterstuk en later ook in de tv-film. Daarna werkte ze bijna tien jaar als actrice. Toch pakte zij haar creatieve draad weer op en begon te schilderen en decors en kostuums voor het theater te ontwerpen. De kleuren van de abstracte werken van Willem de Kooning raakten haar, net als de expressionistische schilderijen van Paul Klee en de monumentale werken van Anslem Kiefer.

Figuratief expressionisme
In 1990 trouwde Jip Wijngaarden met de Franse geluidsman Philippe Combes en verhuisde zij van Amsterdam naar Parijs. Beiden komen tot geloof in de God van de Bijbel. Later verhuisde het paar naar de Jura. Jip Wijngaarden studeerde Hebreeuws aan de Joodse School in Genève en schilderde steeds meer. Ze vond langzamerhand een stijl die zij zelf omschrijft als figuratief expressionisme. Haar werk is intens gekleurd door olieverf, gevuld met Hebreeuwse letters en symbolen en verwijzen naar een bepaald wereldbeeld. Ze geven een Joodse sfeer aan haar werk. Meer over Jip Wijngaarden is te lezen op haar website.