Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

CHRISTENDOM EN ANTISEMITISME

Tweeduizend jaar confrontatie

7 september 2017 t/m 6 januari 2018

Najaar 2017 presenteert Museum Sjoel Elburg een spraakmakende tentoonstelling over de complexe dynamiek tussen christendom en antisemitisme. Antisemitisme wordt meestal onmiddellijk gekoppeld aan de moord op zes miljoen joden door de nazi’s in WOII, of aan de huidige uitbarstingen van geweld tegen joden en joodse instellingen door islamitische terroristen.
Minder bekend is de opmerkelijke rol van het christendom met betrekking tot het ontstaan en voortbestaan van het antisemitisme gedurende vele eeuwen.
De tentoonstelling ‘Christendom en antisemitisme’ wil de kennis hierover vergroten.

Inhoud van de tentoonstelling

In de tentoonstelling worden twee millennia christendom en antisemitisme onderverdeeld in drie periodes: het jodendom en christendom in de eerste eeuwen, de Reformaties en visies op joden in de 16e en 18e eeuw en christendom en modern antisemitisme. Per periode worden zowel de zwarte bladzijdes uit de geschiedenis belicht, als ook de positieve ontwikkelingen uit dezelfde periode.
De opzet van de tentoonstelling sluit daarmee nauw aan bij de doelstelling van Museum Sjoel Elburg om historische onderwerpen zó te presenteren dat ze relevant zijn voor het heden.

Gastconservator Bart Wallet

Voor het samenstellen van de tentoonstelling is historicus dr. Bart Wallet, verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam, als gastconservator aangetrokken. Hij is kenner van het Nederlandse jodendom en momenteel ook adviseur voor de herinrichting van een deel van de vaste tentoonstelling van het Joods Historisch Museum in Amsterdam. 

Ter gelegenheid van de tentoonstelling schreef Bart Wallet een gelijknamige publicatie.
Het boek is een uitgave van het Boekencentrum en Museum Sjoel Elburg. Het boek, dat binnenkort in de museumwinkel verkrijgbaar is, kost € 12,99 (inclusief BTW, exclusief verzendkosten).

Tekenaar, illustrator en ontwerper Karel Kindermans

Tekenaar Karel Kindermans maakt speciaal voor deze tentoonstelling tien grote tekeningen waarin de verhouding tussen christendom en antisemitisme in beeld wordt gebracht. Als tekenaar, illustrator en vormgever is hij gespecialiseerd in het zoeken naar nieuwe wegen om historisch en cultureel erfgoed aansprekend te verbeelden.

http://www.kindermans.nl/