Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

“Sturen jullie geen gekookt eten”

“Sturen jullie geen gekookt eten, want dat beschimmelt of rot en dat is veel te zonde” – schrijft het joodse meisje Wanda Verduin. Ze wordt op 14 januari 1943 met haar ouders en broer Ernst uit hun huis in Bussum gehaald. Op 16 januari arriveert het gezin in het net in gebruik genomen kamp Vught.

Uit Vught schrijft Wanda nog vier brieven aan haar hartsvriendin Els. Brieven zoals die van Wanda zijn tot 14 maart te zien en te lezen in Museum Sjoel Elburg. Daar loopt de tentoonstelling “Waarom schrijf je me niet” – vele brieven, briefkaarten, dagboekfragmenten, foto’s en filmpjes vertellen over de vervolging van joden, Roma en Sinti en tegenstanders van het naziregime in de aanloop naar en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ernst overleeft
Wanda (1925) wordt samen met haar broer Ernst (1927) via Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd. In Auschwitz aangekomen worden ze gescheiden. Wanda wordt op 15 februari 1944 in Auschwitz vermoord. Ernst komt terecht in Monowitz, het werkkamp van Auschwitz, later in Buchenwald, waar hij op 11 april 1945 door het Amerikaanse leger wordt bevrijd. Als Ernst in mei 1945 terugkeert in Nederland, verblijft hij bij verschillende families en op zijn 18e verjaardag in juni 1945 hoort hij dat zijn moeder nog in leven is. Waar vader Verduin om het leven is gekomen, is onbekend. Ernst Verduin is op hoge leeftijd nog steeds bezig om de jongere generatie te informeren over deze verschrikkelijke tijd. Hij is ook aanwezig bij de opening van de tentoonstelling “Waarom schrijf je me niet” en poseert bij de foto’s en teksten van zijn familie.

Identiteit
Mevrouw Rozette Kats, vertrouweling van Jules Schelvis die een van de hoofdpersonen van de tentoonstelling is, opende de expositie, donderdag 9 januari 2020. “Dat ik hier kan staan, is omdat mijn ouders in februari 1943 de moed hadden om mij in veiligheid te brengen bij een echtpaar dat twee keer een kind verloren had.” Na de oorlog duurde het jaren voordat ze haar joodse identiteit vond.

Omroep Gelderland en videolink Frans Sellies
Klik hier voor de reportage van Omroep Gelderland over de tentoonstelling “Waarom schrijf je me niet.”