Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Staatssecretaris onder indruk van Sjoel

31 januari 2012 – Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner heeft zich bij haar bezoek zeer onder de indruk betoond van museum Sjoel Elburg.
Het museum laat de geschiedenis zien van de Joden in de Mediene (Nederlandse Joodse gemeenschappen buiten Amsterdam), met Elburg als voorbeeld. Sinds de opening in 2008 wisten al bijna 50.000 bezoekers het museum te vinden en hebben ruim 4.000 leerlingen van het educatieve aanbod gebruik gemaakt. De Staatssecretaris liet zich informeren over wat er zien en te beluisteren is. Ze zei geïmponeerd te zijn toen ze het monumentale gebouw van de voormalige synagoge binnentrad.

Met haar bezochten vertegenwoordigers van diverse herdenkingscomités de Sjoel voor het eerst. Dirk Mulder, directeur van het herdenkingscentrum Kamp Westerbork, kondigde aan met medewerkers van het centrum naar de Sjoel terug te komen. Ook het Auschwitz-comité heeft laten weten een bezoek aan de Sjoel te plannen. Sinds kort is de Elburgse Sjoel ook opgenomen in de nieuwe route van het Westerborkwandelpad, dat loopt van de Hollandsche schouwburg in Amsterdam naar het voormalige kamp Westerbork, In het begeleidende boekje zijn drie bladzijden opgenomen over Elburg.

Aansluitend aan het bezoek aan museum Sjoel Elburg sprak de Staatssecretaris met vertegenwoordigers van diverse herdenkingscomités over vorm en inhoud van toekomstige herdenkingen. Aan de burgemeester van de gemeente Elburg en museum Sjoel heeft de Staatssecretaris gevraagd na te denken over nieuwe impulsen voor het museum in het vernietigingskamp Sobibor.

Meer informatie is te vinden op de website.