Op dinsdag 22 maart a.s. geeft dr. Paul Scheffer op uitnodiging van Museum Sjoel Elburg een lezing in de Ichthuskerk Vrijheidstraat 1 8081 XD te Elburg. Aanvang: 19.30 uur.
Aanleiding voor de lezing is de tentoonstelling SAMEN LEVEN, die tot 16 april a.s. in Museum Sjoel Elburg is te bewonderen. Deze bijzondere tentoonstelling bestaat uit 35 schilderijen van olijfbomen, gemaakt door 35 Israëlische vrouwen van verschillende culturele en religieuze achtergrond: joods, islamitisch, christelijk en circassisch. De vrouwen laten zien dat vriendschap, loyaliteit en verdraagzaamheid mogelijk zijn, ondanks alle multiculturele en politieke obstakels, ondanks alle ‘grenzen’, die zijn opgetrokken.
Tijdens de lezing zal Paul Scheffer de huidige vluchtelingencrisis aankaarten, een crisis die onze verlegenheid met grenzen beter dan ooit laat zien. Wie zijn wij, wereldburgers, om anderen de toegang tot ons grondgebied te ontzeggen ? In de lezing betoogt Paul Scheffer dat een open samenleving alleen kan bestaan binnen grenzen. Hoeveel begrenzing heeft een beschaving nodig die democratie en mensenrechten wil bevorderen ? Wat is tegen die achtergrond een eigentijds vooruitgangsideaal? Kunnen we, in het besef dat grenzen vrijheid mogelijk maken, op een duurzame manier de kring verruimen van mensen met wie we ons vereenzelvigen?
Paul Scheffer (Nijmegen, 1954) schreef in 2000 het opzienbarende artikel Het multiculturele drama. In 2007 verscheen van zijn hand Het land van aankomst, een vergelijkende studie naar immigratie in Amerika en Europa en in 2013 Alles doet mee aan de werkelijkheid, een portret van zijn joodse grootvader, de filosoof en letterkundige Herman Wolf (1893 – 1942). Momenteel is Scheffer hoogleraar Europese Studies aan de universiteiten van Tilburg en Amsterdam.
De entree bedraagt € 5,00 voor volwassenen en € 2,50 voor jeugdigen tot 18 jaar (inclusief koffie / thee)