Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Philip Mechanicus, wachten op transport

Op uitnodiging van Museum Sjoel Elburg bracht Eliabeth Oets op vrijdag 29 april 2016 het aangrijpende verhaal over haar opa Philip Mechanicus I(1889 – 1944). Deze bijzondere voorstelling vond plaats in de Ichthuskerk, Vrijheidstraat 1 te Elburg.

Aan de hand van fragmenten uit zijn dagboek en brieven, brengt kleindochter Elisabeth Oets een hommage aan Philip Mechanicus . Zij heeft hem nooit gekend, maar hij leeft voort door zijn indrukwekkende oorlogsdagboek ‘In Depot’ . Zij vertelt zijn levensverhaal vanuit haar eigen familiegeschiedenis en perspectief.
Een boeiend en ontroerend verhaal van een selfmade man die zich, geholpen door het opkomend socialisme, opwerkte uit bittere armoede tot een veelgeprezen, kritisch journalist en chef buitenland van het Algemeen Handelsblad. Hij reisde tussen 1929 en 1934 als een der weinigen naar de Sovjet Republiek om verslag te doen van de socialistische heilstaat en bezocht in 1933 Palestina, om de immigratie van de eerste vervolgden uit Duitsland te bestuderen.

Vanaf 1940 trok hij zich weinig van alle verboden voor Joden aan: ‘ik ben niet fout, zij zijn het’. Het werd hem fataal. Na internering in kamp Amersfoort en Westerbork werd hij uiteindelijk vermoord in Auschwitz-Birkenau.

Elisabeth Oets, zangeres, doorweeft haar verhaal met liederen van Ilse Weber, gecomponeerd in concentratiekamp Theresienstadt. Zij verklanken de angst, het verlangen en de hoop, die ook in het dagboek van Philip Mechanicus zo sterk naar voren komen (www.elisabethoets.nl)
Zij wordt op piano begeleid door Mi Ying Chen.