Op donderdag 1 mei sprak de bekende Salo Muller (89) in de goed gevulde Ichthuskerk in Elburg een indrukwekkende Sjoellezing uit ter gelegenheid van 5 mei. Op zaterdag 3 mei namen ongeveer 300 geïnteresseerden deel aan het project Open Joodse Huizen. Onderstaand een terugblik op twee meer dan geslaagde activiteiten.
Salo Muller werd vooral bekend als fysiotherapeut bij Ajax in de tijd van Rinus Michels, Johan Cruijff en Sjaak Swart, maar ook van zijn eenzame strijd met de NS voor een compensatieregeling voor nabestaanden van gedeporteerde Joden in de Tweede Wereldoorlog, die er uiteindelijk gekomen is.
Transporten
De NS verzorgde tijdens de oorlog in opdracht van de Nazi's de transporten naar de vernietigingskampen en werd daarvoor vergoed vanuit de geconfisqueerde bezittingen van de Joden — die daardoor dus zelf hun 'dodentransport' bekostigden. In 1942 ondergingen Salo's beide ouders dat lot en werden afgevoerd en vermoord in Auschwitz. Salo was toen pas zes jaar oud, ontkwam aan deportatie, dook onder op meerdere adressen in Nederland en vond na de oorlog uiteindelijk zijn weg.
Jaap van de Poll mocht als voorzitter van de organiserende stichting vrienden van Museum Sjoel Elburg deze avond met gastspreker Salo Muller hosten. ‘Een aangrijpend levensverhaal uit de eerste hand van een holocaustoverlevende. Die verhalen moeten verteld blijven worden. Daar maakt Museum Sjoel Elburg zich ook sterk voor’, aldus Van de Poll op LinkedIn.
Bijzondere verhalen
Op zaterdag 3 mei nam Elburg voor de vijfde keer deel aan het project Open Joodse Huizen. Net als in voorgaande jaren werd deze bijzondere dag georganiseerd door de werkgroep educatie van Museum Sjoel Elburg. Op vijf verschillende adressen werden zaterdag bijzondere verhalen verteld. In het pand Beekstraat 38 (het voormalige woonhuis van de familie Vecht) vond de centrale opening van de dag plaats. Willem van Norel leidde de dag in door het programma te presenteren en enkele korte verhalen te vertellen. Gerjan Ruijter en Iris Verweij lazen vervolgens de namen voor van de 23 Joodse slachtoffers uit Elburg die zijn vermoord in Auschwitz en Sobibor. Daarna werd er twee minuten stilte in acht genomen. De familie Hutten en een celliste zorgden voor een indrukwekkende muzikale bijdrage. Willem van Dijk droeg een toepasselijk gedicht voor.
Geslaagde dag
De bijeenkomsten vonden dit jaar plaats in de panden Beekstraat 6, Beekstraat 13, Beekstraat 38, Jufferenstraat 29 en in het Gruithuis. De vertellingen duurden gemiddeld 45 minuten en werden gedaan door Teun Breen, Willem van Dijk, Jetse Kuipers, Gert van Norel, Willem van Norel, Gerjan Ruijter, Iris Verweij en Marijke Weterholt. Vrijwel alle ruimtes waren tot de laatste stoel bezet. Veel bezoekers kwamen uit plaatsen van buiten Elburg. Dit keer namen ruim 300 geïnteresseerden deel aan Open Joodse Huizen in Elburg. Na afloop kon de organisatie terugkijken op een meer dan geslaagde dag.