Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Schenking chanoekia

Museum Sjoel Elburg kreeg dezer dagen een mooie chanoekia als schenking aangeboden. De chanoekia was eigendom van mevrouw Irmgard M. Brose, in leven wonend te Sittard, die bij testament de schenking bepaald heeft. Mevrouw Brose was met haar ouders gevlucht voor de Russen uit Breitenstein, in het oosten van Duitsland.

Mevrouw Irmgard Brose (1930-2021) tekende haar levensverhaal op in haar boek “Terugzien in verwondering” (2015). Zij is Duitse van afkomst, maar vestigde zich na de Tweede Wereldoorlog in Sittard. Ze behoorde tot de orde van de Karmelietessen en was directeur van een kindertehuis. Ze was zeer begaan met het joodse volk, door wat hun is aangedaan in de Shoa, en beschaamd omdat haar oorspronkelijke vaderland daar de schuld van draagt.

Kaarsjes
Haar bibliotheek was gevuld met boeken over het jodendom en de Shoa. De herkomst van de chanoekia is onbekend. Gezien de prijs die voor een restauratie betaald is, lijkt hij waardevol. Zelfs een doos met chanoekiakaarsjes was onderdeel van de schenking. Op 18 mei 2021 werd de chanoekia overhandigd door executeur-testamentair mevrouw Van Lier uit Eindhoven, vriendin van mevrouw Brose.