Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Save the date: op 2 mei houdt Pieter van Os de 5 mei-lezing in Elburg

Op uitnodiging van de Stichting Vrienden van Museum Sjoel Elburg houdt schrijver en journalist Pieter van Os op dinsdag 2 mei 2023 de 5 mei-lezing in Elburg. Hij doet dit naar aanleiding van zijn in 2019 verschenen boek ‘Liever dier dan mens’, het levensverhaal van de Joodse vrouw Marilka Shlafer.

Het boek vertelt de geschiedenis van Mala Rivka Kizel, een Joods meisje dat in 1926 werd geboren in een groot orthodox gezin in Polen. Mala ontsnapte op veertienjarige leeftijd uit het getto van Warschau, vluchtte naar het platteland, waar Poolse boeren haar opjoegen. Ze leefde maandenlang in een gezin van overtuigde nazi’s en belandde uiteindelijk, via Israël, in Nederland. Het boek vertelt tevens de twintigste-eeuwse oorlogsgeschiedenis van Centraal-Europa. Mala’s leven dient daarbij als gids.

Zoektocht
In deze lezing vertelt Pieter van Os wat hij tegenkwam op zijn zoektocht naar mensen, plaatsen en gebeurtenissen uit het verhaal van Mala. ‘Dieren stoppen met doden als ze genoeg hebben om te eten. Een dier is niet bezig met rassenreinheid en het uitsluiten van schepsels. Basisbehoefte is voedsel en het lot van de sterkste. Als een dier niet doodt om te eten dan doet hij dat om zijn leven te redden. Wat Hitler deed is een volk uitsluiten en uitroeien. Er is niets wat je kan zeggen wat dat goedpraat of verklaard. In die context zou ik ook liever een dier zijn. Een dier zal nooit zo beestachtig denken zoals de mens kan’, aldus Mala, de hoofdpersoon in ‘Liever dier dan mens’ en dat verklaart de titel van dit bijzondere boek.

Pieter van Os schrijft voor de NRC en De Groene Amsterdammer en heeft meerdere boeken op zijn naam staan. Hij woont tegenwoordig in Tirana, Albanië.

Sjoellezing 2 mei
Plaats: Ichthuskerk, Vrijheidsstraat 1 te Elburg (parkeren op kerkplein Ichthuskerk of parkeerterrein Aldi).
Datum: Dinsdag 2 mei 2023, aanvang 19.30 uur. De toegang is gratis. Vanwege de kosten wordt er na afloop een collecte gehouden.