Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Recordaantal scholieren bezoekt Sjoel

In 2022 kreeg Museum Sjoel Elburg een recordaantal leerlingen van het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs op bezoek. Meer dan 1100 scholieren kwamen naar de Sjoel voor een les en een rondleiding.

Vanuit de Erfgoedleerlijn ontvangt Museum Sjoel Elburg de basisschoolklassen van groep 7 en 8. Meestal bestaat een groep uit zo’n 25 leerlingen. Het voortgezet onderwijs bezoekt de sjoel soms met groepen van meer dan 100 leerlingen tegelijk. Vorig jaar kwamen er 1116 leerlingen naar de Sjoel, voornamelijk afkomstig van scholen uit de regio. Eind april 2022 kwam er voor het eerst een klas uit Wuppertal op bezoek en ging het ‘auf Deutsch’. De lerares was acht jaar geleden ook op bezoek geweest in Museum Sjoel Elburg en was erg onder de indruk geraakt.

Leskoffer
De educatiecommissie van Museum Sjoel Elburg zorgt voor de lessen. ‘We begeleiden leerlingen naar de filmzaal, de tentoonstellingsruimte en de Joodse begraafplaats op de Oosterwal’, vertellen Jetse Kuiper en Marijke Weterholt van de educatiecommissie. Tijdens het bezoek van een school aan Museum Sjoel Elburg krijgen de jongeren in de educatieruimte het verhaal uit de leskoffer te horen. ‘We laten filmpjes zien en foto’s van Joodse gebruiken zoals Bar Mitswa. We tonen de gebedsriemen, een talliet, de Thora en andere attributen. De Joodse gewoonten en feestdagen passeren de revue; afhankelijk van de tijd van het jaar komen de feestdagen aan bod, waaronder de Sjabbat, een wekelijks terugkerende feestdag.’ Jetse Kuiper sluit af met het blazen op de Sjofar (Rosh Hasjana).

Erfgoedleerlijn
De scholen die gebruik maken van de ‘Erfgoedleerlijn’ (cultuurmakelaar gemeente Elburg) en ‘Reizen in de tijd’ (cultuurmakelaar Noordwest-Veluwe) melden zich bij Jetse Kuiper aan, de scholen daarbuiten bij Marijke Weterholt. Vervolgens wordt er een rooster gemaakt. De educatiecommissie ontvangt de scholen bij voorkeur op maandagmorgen.

Ga voor de volledige informatie over een bezoek van scholen aan Museum Sjoel Elburg naar:
https://sjoelelburg.nl/aanbod-onderwijs/


Museum Sjoel Elburg:
Graaf Hendriksteeg 2, 8081 CH Elburg; www.sjoelelburg.nl; T: 0525 685564.

Voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marie Verheij-van Beijnum, e-mail: marieverheij@gmail.com of 06 516 29496.