Drukke tijden voor Museum Sjoel Elburg! Hoogleraar Bart Wallet hield 7 november op uitnodiging van de vrienden van het museum een Sjoellezing over Joods erfgoed. Deze week vond de eerste sessie van de najaarscursus over Jonathan Sacks plaats en Museum Sjoel Elburg was paraat op het regionaal erfgoedcongres in Elburg.
Schijnwerpers op de Veluwe – onder deze titel werd woensdag 13 november 2024 het regionaal erfgoedcongres 2024 gehouden, in de Hanzestad Elburg. Een stad met de grootste dichtheid qua materieel erfgoed en wellicht ook de stad met de hoogste museale dichtheid met ten minste zeven musea.
Traditie
Prof. dr. Irene Slengs van het Meertens Instituut en bijzonder hoogleraar antropologie van ritueel en populaire cultuur aan de Vrije Universiteit beet de spits af met een lezing over het verleden en heden van tradities. Wat zijn dat, tradities? Waarom zijn ze belangrijk en vinden we dat ze van generatie op generatie moeten worden overgedragen? Wanneer worden tradities bedreigd en hoe en waarom springen we dan bezorgd op de bres om ze nieuw leven in te blazen? Tradities, zo luidde een van de conclusies, creëren verbinding binnen gemeenschappen, kleuren de identiteit en cultuur en zijn daarom van vitaal belang voor een gezonde samenleving.
Heren van Gelre
Daarna kwamen de Heren van Gelre aan het woord die op lichtvoetige wijze de geschiedenis van Gelderland vertolkten. Ze lardeerden hun verhaal door eerst met een vaandel te zwaaien, in de zaal van Restaurant De Haas, de voormalige burgemeesterswoning uit 1750, een historische plaats dus. In hun nieuwste editie van het stripboek ‘Gelderland. Het verloren hertogdom’ is plaats ingeruimd voor Elburg.
Workshops
In het middaguur ging het grote gezelschap uiteen naar verschillende locaties in de vesting om workshops bij te wonen. Een ervan was de workshop over het maken van een mediatour in Museum Sjoel Elburg. Tijdens de workshop gaf Erik van Vliet van de Stichting Erfgoed Gelderland een presentatie over het maken van een mediatour.
Mediatour Roosje
Teun Breen van de werkgroep educatie van Museum Sjoel Elburg vertelde over de keuze om bezoekers vanuit Museum Sjoel Elburg een route te laten lopen langs Joodse huizen in Elburg. Marie Verheij vertelde enkele details over Victorina Roosje Klompmaker-Jacobs, kleindochter van Abraham en Esther de Lange-Cracau, een familie uit Elburg. Zij overleefde de oorlog dankzij de onderduik bij Jan Spronk in Oldebroek, na een slechte onderduikervaring elders. Later kreeg ze onderdak op nog twee andere onderduiklocaties. Door de ogen van ‘Roosje’ kan over enige tijd de mediatour van Museum Sjoel Elburg worden gelopen.
Klik hier voor alle informatie over Joodse onderduiklocaties op de Noordwest-Veluwe.